Meddelande

Vi planerar att uppdatera Pluggakuten. Förslag och idéer kring detta mottas tacksamt här.

Om du vill prata med andra användare (inte om uppgiftsfrågor), kan du göra det i chatten.

Att tänka på när man skapar en ny tråd:
   - Skriv tydliga rubriker där du om möjligt anger både ämne och nivå för frågan.
      Exempel: "[KE A] balansering av formel". Undvik saker som "HJÄLP!!!" och "SNÄLLA!!".
   - Visa alltid hur du har försökt. Då är det mycket enklare att hjälpa till.
   - Korsposta ej! Det är inte tillåtet att posta samma tråd flera gånger.
   - Bumpa inte din tråd mer än en gång per dygn.

Se alla regler här. Om dessa regler ignoreras kommer en varning att delas ut, som kan följas av en avstängning.

Biokemi - socker

jenniferniva
Medlem

Offline

Registrerad: 2011-03-20
Inlägg: 3

Biokemi - socker

Formeln för enkla sockerarter är C6H12O6 och formeln för sammansatta är C12H22O11. Antalet atomer dubblas inte fast man lägger till en sockerart. Det är ju för att man tar bort en vattenmolekyl (H2O). Och nu till frågan.

Varför tar man bort vattenmolekylen?

 
syntetikern
Fil. dr i kemi

Offline

Registrerad: 2009-11-20
Inlägg: 1378

Re: Biokemi - socker

På grund av att en disackarid inte är exakt 2 monosackarider, det är en acetal som bildas från två monosackarider och då avgår vaten.

 
jenniferniva
Medlem

Offline

Registrerad: 2011-03-20
Inlägg: 3

Re: Biokemi - socker

Aha, vad är ett acetal? Haha.

 
syntetikern
Fil. dr i kemi

Offline

Registrerad: 2009-11-20
Inlägg: 1378

Re: Biokemi - socker

En acetal bildas när en alkohol reagerar med en keton eller aldehyd i sur miljö

 
jenniferniva
Medlem

Offline

Registrerad: 2011-03-20
Inlägg: 3

Re: Biokemi - socker

Okej, tack för hjälpen!

 


Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |