3 svar
262 visningar
ElinO är nöjd med hjälpen
ElinO 53
Postad: 21 sep 2022 19:49

aktivt kol

Hej, jag håller på att skriva en labbrapport inom aktivt kol. Frågan var "vad sker när man filtrerar saft koncentrat med aktivt kol?"

Min fråga är att om man häller i för mycket aktivt kol så de flyter upp till ytan är de då en felkälla. Eller sker de när man häller ner aktivt kol i en vätska. Jag pratar inte om mycket vi ytan utan bar som ett tunt lager så toppen.  

mag1 Online 8927
Postad: 21 sep 2022 21:57

Vid filtrering av en vätska med aktivt kol, brukar man försöka få en viss tjocklek som vätskan kan sippra igenom. Precis som vid kaffebryggning, när det varma vattnet långsamt får rinna igenom kaffepulvret.

Det finfördelade kolet innehåller ganska mycket luft, och kan som du skrev, lägga sig på ytan. Men då är det bara att blanda om lite med t.ex. en sked så att luften försvinner och kolet sjunker ner i vätskan. Kolet har en väldigt stor yta, som gör att olika ämnen kan bindas till kolet. Om kolet inte blandas ner i vätskan utan bara flyter på vätskans yta, hur tror du det kan påverka filtreringen?

ElinO 53
Postad: 22 sep 2022 16:53

Att mycket av vätskan inte kommer filtreras kankse.

mag1 Online 8927
Postad: 22 sep 2022 19:53

Filtrering är när något passerar genom ett filter, som i sin tur kan vara papper (som i kaffefilter) eller ett annat material som aktivt kol (som kanske hålls på plats av ett pappersfilter). När koncentratet i uppgiften filtreras genom ett filter, så kommer filtrets material (t.ex. aktivt kol) i kontakt med vätskan som rinner igenom. Och under kontakten kan en kemisk attraktion ske mellan kolet och vissa ämnen. Men om kolet ligger och flyter på vätskan kommer inte kolet inte komma i kontakt med så mycket av vätskan, det sker bara en kontakt där kolet och vätskan rör sig.

Svara Avbryt
Close