6 svar
147 visningar
Samuel06 är nöjd med hjälpen
Samuel06 24
Postad: 30 okt 2021 17:29

Anledningar till fattigdom i Sverige

Hej,

Jag skriver ett arbete i befolkningslära, där man ska jämföra ett U-land med ett I-land. Punkter att utgå ifrån är då olika indikatorer, vilket kan innebära t.ex; arbetslöshet, eller spädbarnsdödlighet mm. 

Jag har kommit fram till indikatorn "extrem fattigdom", och behöver hjälp att hitta anledningar till varför fattigdom finns i Sverige. 

Mhv Samuel

Jonto Online 9187 – Moderator
Postad: 30 okt 2021 17:58 Redigerad: 30 okt 2021 17:59

Hur menar du att "extrem fattigdom" är en indikator på fattigdom?

Vad betecknar du som "extrem fattigdom "? Anser du att det finns i Sverige?

Samuel06 24
Postad: 30 okt 2021 18:04

Inser nu att jag formulerade det dåligt. Frågan ska egentligen vara "Varför finns den sortens fattigdom i Sverige?" 

Enligt Globalis lever ca 0,7 % av Sveriges befolkning i extrem fattigdom, och personligen skulle jag definiera det som att man varken har bostad, bra tillgång till mat, eller en stabil inkomstkälla. Varför kan detta uppstå i samhället? 

Jonto Online 9187 – Moderator
Postad: 30 okt 2021 18:11 Redigerad: 30 okt 2021 18:11

Ja, för indikator är någonting som är ett tecken på i detta fallet fattigdom. Extrem fattigom kan inte vara ett tecken på fattigdom, för det säger ju sig självt.

Med extrem fattigdom menas att leva på mindre än 1,9 amerikanska dollar om dagen. 

Globalis säger 0,7 %, enigt dig. Jag skulle snarare sätta den siffran till 0 % i Sverige. I Sverige existerar inte extrem fattigdom och absolut inte på ett strukturellt sätt där man kan hitta strukturella förklaringar. De som möjligen lever i extrem fattigdom i Sverige är enstaka individer och unika fall. Det beror då på individuella svårigheter och livsöden och är inget som går att dra några slutsatser kring. 

Samuel06 24
Postad: 30 okt 2021 18:14

Ja, det tycker jag också låter rimligare. Kan vi då vända frågan och istället fundera på varför detta värde är så litet? Har du någon bra fundering över detta, som jag kan använda mig av och sedan utveckla i mitt arbete.

Jonto Online 9187 – Moderator
Postad: 30 okt 2021 18:22

Man kan hitta många anledningar, dels så är det såklart för att vi har högt BNP, god ekonomi och levnadsstandard m.m.

Om man jämför med länder i Afrika eller andra länder så har vi ju inga klimatproblem, risk för naturkatastrofer och välfungerande infrastruktur samt god tillgång på mat.

Sverige har ett stort mått av social trygghet och socialförsäkringssystem för individen. Det finns socialbidrag, barnbidrag, bostadstillägg, socialhjälp, fri sjukvård m.m. Mycket av dessa gäller också alla som vistas i Sverige, inte bara medborgare. Vidare finns ideell hjälp och organisationer som hjälper hemlösa som annars är en grupp som skulle kunna hamna i extrem fattigdom, men även där finns stöd och hjälp att få.

Om man vill tala om fattigdom i Sverige så kan man ju istället tala om relativ fattigdom. Vi har både grupper av äldre och barnfamiljer som får svårt att få pengarna att gå ihop och inte kan leva som många andra i Sveirge. Vi har också en hel del hushåll som är skuldsatta väldigt högt.

Samuel06 24
Postad: 30 okt 2021 18:29

Tack så mycket. Det här var exakt vad jag sökte!

Svara Avbryt
Close