32 svar
1723 visningar
Qetsiyah är nöjd med hjälpen
Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 21 jun 2019 00:28

Anteckna på: 1) papper 2) digital penna 3) digital text med tangentbord

Hej jag ska läsa teknisk fysik (som det känns som jag har ropat ut till hela världen nu, eller i alla fall sverige. Ursäkta mig) i höst och det ska bli datorköp, frågan är hur ska jag ta anteckningar? Alternativen är alltså de som finns i rubriken. Jag kommer köpa en bärbar dator även om jag väljer alternativ nummer 1, det är obligatoriskt.

Jag skulle vilja höra era åsikter om saken från ett allmänt perspektiv men även ett ämnesspecifikt (matte, fysik) perspektiv. 

Allmänt tänker jag att detta är en ganska stor omväxling som jag riskerar att bli missnöjd med. Det verkar som att datorer som är gjorda för att ta anteckningar med en digital penna är väldigt specialiserade och har gjort kompromisser av olika slag. Kort beskrivet är det negativt att använda en digitalanteckningsanpassad dator utan att ta digitala aneckningar då man med fördel kan använda en normal dator istället. Sen även den aspekten att penna och dator behöver laddas medan papper och penna inte behöver det... Någon som vet om tillgång till laddningsuttag (och särskilt i föreläsningssalar) på KTH? Haha.

Ur ett ämnesspecifikt perspektiv är alternativ 3 helt ogörligt; jag vet inte ens hur man skriver integraltecken, exponenter osv. Just matten har jag aldrig hittills i gymnasiet tagit några riktiga anteckningar. Jag lyssnar och tittar och gör uppgifter bara, det blir en liten krumelur eller textremsa någonstans om jag vill minnas något extra noggrannt. På fysiken dock har det pendlat mellan det jag beskrivit ovan och att frenetiskt anteckna när jag har svårt att förstå. Att aneckna detaljerat och i realtid har jag aldrig kunnat; jag skriver inte tillräckligt snabbt. Jag finner att det för både fysik och matte gäller att göra uppgifter för att lära sig, och då känner jag mig inte så sugen att göra uppgifter digitalt...

Även ur ett skolspecifikt perspektiv verkar det som att man läser inte mer än tre kurser parallellt, så alternativ 1 verkar ok. Det blir ändå inte så tungt att bära på tre block.

Smaragdalena Online 78402 – Lärare
Postad: 21 jun 2019 09:35

Förmodligen kommer du att behöva lära dig LaTeX för dina inlämningar - det är i alla fall vad mina barn använder för formlerna i sina inlämningar på CTH respektive GU, så jag antar att det är likadant på KTH. Så dissa inte alternativ 3, för du måste ändå lära dig det, och då kan det vara enklare att göra på samma sätt hela tiden.

Själv tycker jag att det går mycket snabbare att skriva för hand, menjag är av en annan generation än du är.

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 21 jun 2019 10:28

Latex kan jag stolt säga att jag kan redan, eller i alla fall grundläggande. Men det är för inlämningar, och jag frågar om anteckningar som jag skriver på föreläsningar. 

Jo, jag är av samma åsikt, att penna är snabbare än att knappa in på tangentbord, men det finns modern teknologi som alltså tillåter en att "skriva" med en elektronisk penna på en skärm vilket blir "för hand" ändå. 

Smutstvätt 23807 – Moderator
Postad: 21 jun 2019 12:05

(jag hade skrivit ett långt inlägg om för- och nackdelar med vardera alternativ, men råkade stänga fliken. Därför får du endast slutsatsen) 

Papper och penna för allt som involverar någon slags formler (matematik, fysik, kemi, teknik), valfri ordbehandlare på datormaskin för alla andra ämnen. :)

Yngve Online 37878 – Livehjälpare
Postad: 21 jun 2019 13:54

För anteckningar på föreläsningar, lektioner och laborationer så tror jag att papper och penna fortfarande är oslagbart, alternativt om det finns någon tillräckligt bra digital penna. Men enbart tangentbord är inte tillräckligt här.

Däremot kommer du ju att behöva en bärbar dator för att skriva inlämningsuppgifter, labbrapporter, söka och dela information mm.

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 21 jun 2019 14:59

Yngve: Dator ska jag skaffa definitivt, jag vet dock inte om jag ska skaffa en med stöd för digital penna. En vän till mig påstår att det finns "tillräckligt bra" digitala pennor. Den jag har kollat in har en fördröjelse på 21mikrosekunder!

Smutstvätt: ja... På teknisk fysik är det väl bara det så du lägger en röst på alternativ 1 då. Men varför papper och penna istället för digital penna?

Yngve Online 37878 – Livehjälpare
Postad: 21 jun 2019 15:29 Redigerad: 21 jun 2019 15:59
Qetsiyah skrev:

...

En vän till mig påstår att det finns "tillräckligt bra" digitala pennor. Den jag har kollat in har en fördröjelse på 21mikrosekunder!

...

Om den är tillräckligt bra eller inte beror på andra saker än fördröjningen.

Exempel:

  • Är skärmen du skriver på tillräckligt stor? Ljusstark? Reflexfri?
  • Hur får du översikt över det du har skrivit?
  • Hur bläddrar du snabbt fram tidigare anteckningar?
  • Finns textigenkänning? Sökfunktion?
  • Hur suddar du, byter tjocklek på pennan mm?
  • Vad är det för batteritid på elektroniken?
  • Hur överför du anteckningarna till dator?

Du ska abslout gå in i affärer, känna och klämma och pröva sakerna innan du köper digital penna.

SaintVenant Online 3842
Postad: 21 jun 2019 15:49

Om du lär dig arbeta digitalt kommer du få ut väldigt mycket av dina anteckningar eftersom möjligheterna är så mycket större än med penna och papper. Speciellt när du blir mer och mer rutinerad och kan föra in grafer eller lösningar från geogebra/mathematica/matlab etc. direkt i ditt anteckningsprogram. Jag satt alltid under föreläsningarna med kursboken i PDF-format och antecknade i denna om det fanns viktiga insikter eller kommentarer. Detta var oerhört givande vid tentamensstudier, laborationer och projektarbeten.

Jag skulle absolut säga alternativ 2 eftersom du alltid kan gå tillbaka till alternativ 1 utan problem.

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 21 jun 2019 16:27

Ah, det låter smart Ebola. Däremot vill jag bestämma mig för 1 eller 2 för det påverkar ju vad jag köper för dator. Utan problem tycker jag inte, för om jag inte tar anteckningar så vill jag inte ha pekskärm heller om det får datorn att väga mindre eller kosta mindre till exempel. 

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 21 jun 2019 16:38

Det där ska jag kolla närmare på... Däremot vet jag svaren på några av dessa:

  • Skärmen är något mindre än ett A4papper. Ljusstark/reflexfri är väl mindre viktiga saker, men om det var alldeles för dåligt på den aspekten skulle folk klaga och det har jag inte hört. 
  • Det är ok, det går på något sätt.
  • Det är ok, det går på något sätt.
  • Ja.
  • Det är enkelt, det går självklart!
  • Batteri är ok, det är stabilt.
  • Jag tror att din sista fråga avslöjar att du inte har så bra koll på detta! Det är alltså PÅ en dator(skärm) som man kladdar ner anteckningar. En sån dator kan man använda som en dator också då. 
Teraeagle 20229 – Moderator
Postad: 21 jun 2019 17:12

Jag har aldrig förstått vitsen med dator när det gäller att ta anteckningar. För mig är det traditionell penna och papper som gäller, delvis pga Yngves lista. Allt känns bara så mycket enklare.

Yngve Online 37878 – Livehjälpare
Postad: 21 jun 2019 17:53 Redigerad: 21 jun 2019 17:56
Qetsiyah skrev:

...

  • Jag tror att din sista fråga avslöjar att du inte har så bra koll på detta! Det är alltså PÅ en dator(skärm) som man kladdar ner anteckningar. En sån dator kan man använda som en dator också då. 

Jo jag vet att det är en dator. Varför tror du annars att jag skrev att du skulle kolla att skärmen du skriver på är tillräckligt stor? Att du skulle kolla om det går att bläddra, söka med mera?

Jag menade att föra över till en annan dator.

Jag tog fasta på det du själv skrev i TS:

Det verkar som att datorer som är gjorda för att ta anteckningar med en digital penna är väldigt specialiserade och har gjort kompromisser av olika slag. Kort beskrivet är det negativt att använda en digitalanteckningsanpassad dator utan att ta digitala aneckningar då man med fördel kan använda en normal dator istället. 

Jag tänkte därför att du säkert kommer att vilja föra över dina anteckningar till en annan dator som är mer användarvänlig och har bättre prestanda vad gäller minneskapacitet, beräkningskapacitet, skärmstorlek med mera.

Om du inte tänker göra det utan nöjer dig med skrivplattan så kan vi lägga till en hel radda användbarhetskrav till listan på kontroller du bör göra.

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 21 jun 2019 17:58

Åh ja okej, ursäkta mig. Jag trodde att du trodde att jag menade ett digitalt anteckningsblock som bara kunde anteckna (likt eboksläsare som bara läser eböcker).

Du menar en stationär dator? Jag har ingen tyvärr, bärbardatorn jag köper blir min enda. Ifall jag skulle vilja föraöver till någon annan (en klasskamrat tex) så går det ändå, jag tänkte använda microsofts egna anteckningsprogram där anteckningarna sparas på molnet!

Yngve Online 37878 – Livehjälpare
Postad: 21 jun 2019 18:11
Qetsiyah skrev:

Åh ja okej, ursäkta mig. Jag trodde att du trodde att jag menade ett digitalt anteckningsblock som bara kunde anteckna (likt eboksläsare som bara läser eböcker).

Du menar en stationär dator? Jag har ingen tyvärr, bärbardatorn jag köper blir min enda. Ifall jag skulle vilja föraöver till någon annan (en klasskamrat tex) så går det ändå, jag tänkte använda microsofts egna anteckningsprogram där anteckningarna sparas på molnet!

Stationär eller bärbar spelar inte så stor roll, bara den uppfyller dina krav.

Det du troligtvis kommer att behöva är en dator med bra skärm, tangentbord, minneskapacitet, processorkapacitet med mera.

Du kommer troligtvis att använda den till dina programmeringskurser, där det kan krävas nedladdning och installation av stora utvecklingsmiljöer och liknande.

Du kan kontakta studievägledningen på skolan och fråga vad de rekommenderar.

SaintVenant Online 3842
Postad: 21 jun 2019 19:11
Qetsiyah skrev:

Ah, det låter smart Ebola. Däremot vill jag bestämma mig för 1 eller 2 för det påverkar ju vad jag köper för dator. Utan problem tycker jag inte, för om jag inte tar anteckningar så vill jag inte ha pekskärm heller om det får datorn att väga mindre eller kosta mindre till exempel. 

Att kunna anteckna på datorn med en flipbook som du kan göra om snabbt till en läsplatta är i min mening användbart i alla lägen, oberoende om det är under föreläsningarna eller när du studerar på egen hand.

Utan att diskutera budget så är det så att om man inte ska simulera eller spela krävande datorspel kommer du inte försaka något bara för att du har en touchskärm. 

Om du tar Asus billigare variant som referens har den 4 GB RAM och 256 GB lagring vilket räcker gott och väl till alla ändamål ämnade för studier. 

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 22 jun 2019 11:07
Ebola skrev:
Qetsiyah skrev:

Ah, det låter smart Ebola. Däremot vill jag bestämma mig för 1 eller 2 för det påverkar ju vad jag köper för dator. Utan problem tycker jag inte, för om jag inte tar anteckningar så vill jag inte ha pekskärm heller om det får datorn att väga mindre eller kosta mindre till exempel. 

Att kunna anteckna på datorn med en flipbook som du kan göra om snabbt till en läsplatta är i min mening användbart i alla lägen, oberoende om det är under föreläsningarna eller när du studerar på egen hand.

Utan att diskutera budget så är det så att om man inte ska simulera eller spela krävande datorspel kommer du inte försaka något bara för att du har en touchskärm. 

Om du tar Asus billigare variant som referens har den 4 GB RAM och 256 GB lagring vilket räcker gott och väl till alla ändamål ämnade för studier. 

Pekskärm har ingen användning om jag inte vill ha en digital penna. Funktionen att kunna vrida 360° måste göra datorn dyrare och tyngre.

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 22 jun 2019 11:10
Yngve skrev:
Qetsiyah skrev:

Åh ja okej, ursäkta mig. Jag trodde att du trodde att jag menade ett digitalt anteckningsblock som bara kunde anteckna (likt eboksläsare som bara läser eböcker).

Du menar en stationär dator? Jag har ingen tyvärr, bärbardatorn jag köper blir min enda. Ifall jag skulle vilja föraöver till någon annan (en klasskamrat tex) så går det ändå, jag tänkte använda microsofts egna anteckningsprogram där anteckningarna sparas på molnet!

Stationär eller bärbar spelar inte så stor roll, bara den uppfyller dina krav.

Det du troligtvis kommer att behöva är en dator med bra skärm, tangentbord, minneskapacitet, processorkapacitet med mera.

Du kommer troligtvis att använda den till dina programmeringskurser, där det kan krävas nedladdning och installation av stora utvecklingsmiljöer och liknande.

Du kan kontakta studievägledningen på skolan och fråga vad de rekommenderar.

På tal om det kompilerar latex långsamt på min gamla skoldator, jag hoppas att det går snabbare med datorn jag ska köpa.

SaintVenant Online 3842
Postad: 22 jun 2019 13:58
Qetsiyah skrev:

Pekskärm har ingen användning om jag inte vill ha en digital penna. Funktionen att kunna vrida 360° måste göra datorn dyrare och tyngre.

Absolut, givetvis ska du ha en digital penna. Sedan måste understrykas hur användbart det är med böcker i PDF-format och att allt handlar om en anpassning. Att då kunna ha en kombination av läsplatta och dator i ett har bara fördelar.

Som sagt, det är svårt att veta vad du har för relation till pris utan att diskutera budget men det är absolut inget som gör den tyngre. Flipbooks och Ultrabooks väger inte mer än 1.5 kg i dagens läge.

Hursomhelst, dina frågor besvaras bäst av en säljare i en datorbutik. Jag har erfarenhet av alternativ 2 och rekommenderar det starkt men det är en ganska modern sak så du kommer inte stöta på många som gör det. Därmed är det sannolikt fel forum att fråga såvida du inte enbart söker medhåll för alternativ 1.

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 22 jun 2019 15:32
Ebola skrev:

Därmed är det sannolikt fel forum att fråga såvida du inte enbart söker medhåll för alternativ 1.

Mycket rätt sagt, men vilken tur att du finns då! Jo, jag har kollat på olika "how i take notes on my surface pro" och jag måste medge att jag blir mycket suktad. Vad för dator har du?

Angående min budget så är jag sponsrad av snälla föräldrar, så den är inte så viktig.

SaintVenant Online 3842
Postad: 22 jun 2019 19:03
Qetsiyah skrev:

Mycket rätt sagt, men vilken tur att du finns då! Jo, jag har kollat på olika "how i take notes on my surface pro" och jag måste medge att jag blir mycket suktad. Vad för dator har du?

Angående min budget så är jag sponsrad av snälla föräldrar, så den är inte så viktig.

Haha! Jag menade inte på det viset, överhuvudtaget. Snarare att det är väldigt lätt att vara konservativ och "inte förstå poängen" med nymodigheter. Med det sagt kräver det en hel del anpassning på många sätt eftersom du antagligen spenderat hela din skoltid med penna och papper. Datorn jag har är en ASUS Zenbook flip men jag skulle inte rekommendera den då priset i Sverige blir väldigt högt; jag hade turen att köpa den under en resa i USA för ett överkomligt pris. Möjligtvis att denna kan vara ett alternativ:

Amazon.com: ASUS ZenBook Flip 14

Tillsammans med denna:

ASUS pen

Nu är det givetvis så att teknisk fysik är ofta under det första året en stor chock för de flesta och att därtill behöva lära sig ett "nytt" sätt att anteckna på kan leda till problem man annars inte hade haft. När man väl har kommit igång och fått in rutinen så att man tillämpar de faktiska fördelarna så ser jag inget argument för penna och papper.

Slutsats:

Om du ska köpa en dator nu och planerar att ha den resten av studietiden skulle jag satsa på att skaffa en bra, lättviktig dator framför en Surfplatta eller Flipbook då du kan köpa dessa senare. Låt studietekniken landa och allt däromkring innan du funderar på att testa alternativ 2.

Iridiumjon 302 – Fd. Medlem
Postad: 22 jun 2019 20:04

Rekommenderar nog 8 GB RAM för att vara på säkra sidan, med tanke på att du kanske vill ha mycket igång samtidigt, och att datorn kommer att användas under hela utbildningen (5 år), då nya programvaror kanske utvecklas. Det är nog smart att satsa på digital penna. Som sagt kan du alltid ångra dig, vilket blir mycket dyrare om du köper en dator utan digital penna. 

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 22 jun 2019 23:55
Ebola skrev:
Qetsiyah skrev:

Mycket rätt sagt, men vilken tur att du finns då! Jo, jag har kollat på olika "how i take notes on my surface pro" och jag måste medge att jag blir mycket suktad. Vad för dator har du?

Angående min budget så är jag sponsrad av snälla föräldrar, så den är inte så viktig.

Haha! Jag menade inte på det viset, överhuvudtaget. Snarare att det är väldigt lätt att vara konservativ och "inte förstå poängen" med nymodigheter. Med det sagt kräver det en hel del anpassning på många sätt eftersom du antagligen spenderat hela din skoltid med penna och papper. Datorn jag har är en ASUS Zenbook flip men jag skulle inte rekommendera den då priset i Sverige blir väldigt högt; jag hade turen att köpa den under en resa i USA för ett överkomligt pris. Möjligtvis att denna kan vara ett alternativ:

Amazon.com: ASUS ZenBook Flip 14

Tillsammans med denna:

ASUS pen

Nu är det givetvis så att teknisk fysik är ofta under det första året en stor chock för de flesta och att därtill behöva lära sig ett "nytt" sätt att anteckna på kan leda till problem man annars inte hade haft. När man väl har kommit igång och fått in rutinen så att man tillämpar de faktiska fördelarna så ser jag inget argument för penna och papper.

Slutsats:

Om du ska köpa en dator nu och planerar att ha den resten av studietiden skulle jag satsa på att skaffa en bra, lättviktig dator framför en Surfplatta eller Flipbook då du kan köpa dessa senare. Låt studietekniken landa och allt däromkring innan du funderar på att testa alternativ 2.

På vilket vis menar du inte? Det är ok att vara ärlig.

Det är försent att stoppa mig, jag är inställd på surface pro nu. Digital penna var alldeles för coolt för att motstå. Jag kan träna och kladda nu på lovet bara.

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 22 jun 2019 23:56
Iridiumjon skrev:

Rekommenderar nog 8 GB RAM för att vara på säkra sidan, med tanke på att du kanske vill ha mycket igång samtidigt, och att datorn kommer att användas under hela utbildningen (5 år), då nya programvaror kanske utvecklas. Det är nog smart att satsa på digital penna. Som sagt kan du alltid ångra dig, vilket blir mycket dyrare om du köper en dator utan digital penna. 

Just ja. Jag har alltid fler än 20 flikar öppna på internet

Zeshen 479
Postad: 5 jul 2019 00:04
Qetsiyah skrev:
Iridiumjon skrev:

Rekommenderar nog 8 GB RAM för att vara på säkra sidan, med tanke på att du kanske vill ha mycket igång samtidigt, och att datorn kommer att användas under hela utbildningen (5 år), då nya programvaror kanske utvecklas. Det är nog smart att satsa på digital penna. Som sagt kan du alltid ångra dig, vilket blir mycket dyrare om du köper en dator utan digital penna. 

Just ja. Jag har alltid fler än 20 flikar öppna på internet

Hej!

Hur gick det med valet?

Ska också (troligtvis) börja på samma utbildning och funderade på att ta anteckna med en digital penna då vi förmodligen kommer behöva rita väldigt många figurer på fysik kurser.

 

Kollade in Ipad Pro 12.9’’ från 2018 men en Surface pro kanske är bättre? 

 

Problemet med Ipad Pro är att jag inte är säker på om den kan ersätta en bärbar dator. Då tänker jag på programmering på teknisk fysik. Vi kommer nog programmera i Python, Matlab under de tre första åren men kommer förmodligen programmera ganska mycket själv. Med tanke på det så kanske Surface Pro är att föredra?

 

Har någon koll på hur väl man kan programmera på en Surface Pro 6 eller Ipad Pro 2018?

 

(Har redan en macbook pro från 2015, dock så är det smidigt att bara ta med sig en Surface istället för en Ipad och en Macbook)

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 6 jul 2019 19:40 Redigerad: 6 jul 2019 19:41

Ja jag är själv inte så intresserad av programmering och så men det enda som behövs för att programmera är en compiler och editor, det finns kanske sådana som stödjer ios, jag vet inte. Men för windows är jag helt säker på att det finns. Det är bara att välja en och köra på.

"Programmering" är ingen speciell grej som inte alla datorer kan; de flesta kan. Det är som att fråga om man kan surfa på datorer, svaret är ja. Förbehållet att det är windows eller macOS som vi pratar om.

"Programmering" är ingen speciell grej som inte alla datorer kan; de flesta kan. Det är som att fråga om man kan surfa på datorer, svaret är ja. Förbehållet att det är windows eller macOS som vi pratar om.

Eller Linux. De flesta som är seriöst intresserade av datorer och/eller programmering kör Linux.

Expertisen här hemma tillägger att man bör ha en DATOR för programmering, inte en surfplatta.

Zeshen 479
Postad: 6 jul 2019 23:59
Qetsiyah skrev:

Ja jag är själv inte så intresserad av programmering och så men det enda som behövs för att programmera är en compiler och editor, det finns kanske sådana som stödjer ios, jag vet inte. Men för windows är jag helt säker på att det finns. Det är bara att välja en och köra på.

"Programmering" är ingen speciell grej som inte alla datorer kan; de flesta kan. Det är som att fråga om man kan surfa på datorer, svaret är ja. Förbehållet att det är windows eller macOS som vi pratar om.

Tror att det just nu endast finns få appar som stödjer ios eller det nya IpadOS, frågan är om apple utvecklar operativsystemet så att det liknar macOS!

Zeshen 479
Postad: 7 jul 2019 00:02
Visa spoiler

Skriv ditt dolda innehåll här

 

Smaragdalena skrev:

"Programmering" är ingen speciell grej som inte alla datorer kan; de flesta kan. Det är som att fråga om man kan surfa på datorer, svaret är ja. Förbehållet att det är windows eller macOS som vi pratar om.

Eller Linux. De flesta som är seriöst intresserade av datorer och/eller programmering kör Linux.

Expertisen här hemma tillägger att man bör ha en DATOR för programmering, inte en surfplatta.

 

Surface book 2 kan man väl kalla en hybrid (dator/tablet). Men har sett att många som går datateknik kör Linux där man endast använder en command terminal vilket gör att allt blir smidigare (om jag minns rätt).  

Zeshen 479
Postad: 7 jul 2019 00:07

Verkar som att jag kommer behöva en tablet för anteckningar och en dator för tyngre saker så som programmering. 

 

En annan fråga är om man bör ha en Macbook eller Windows laptop. Beroende på universitet/högskola så brukar det vara bättre med någon av dem då man använder olika program. Men man kan ju boota windows på en mac om man skulle behöva.

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 7 jul 2019 01:35 Redigerad: 7 jul 2019 01:36
Smaragdalena skrev:

"Programmering" är ingen speciell grej som inte alla datorer kan; de flesta kan. Det är som att fråga om man kan surfa på datorer, svaret är ja. Förbehållet att det är windows eller macOS som vi pratar om.

Eller Linux. De flesta som är seriöst intresserade av datorer och/eller programmering kör Linux.

Expertisen här hemma tillägger att man bör ha en DATOR för programmering, inte en surfplatta.

Och linux ja!

Det är operativsystemet som spelar roll. Det finns surfplattor som kör windows och som därmed funkar precis som en dator.

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 7 jul 2019 01:38
Zeshen skrev:

Verkar som att jag kommer behöva en tablet för anteckningar och en dator för tyngre saker så som programmering. 

 

En annan fråga är om man bör ha en Macbook eller Windows laptop. Beroende på universitet/högskola så brukar det vara bättre med någon av dem då man använder olika program. Men man kan ju boota windows på en mac om man skulle behöva.

Kan man inte även boota macos på en windowsdator? 

Är programmering tungt?

Iridiumjon 302 – Fd. Medlem
Postad: 7 jul 2019 11:50 Redigerad: 7 jul 2019 11:59


 

1. Det går att installera Mac os X på Windows-dator men med stor sannolikhet kommer inte wifi fungera, och då måste du ha dongel inkopplad och installera lite programvara för att det ska fungera. Och Det är också ganska krångligt att installera systemet på datorn, men du kan t.ex. använda dig av https://www.tonymacx86.com/.Det är lätt att boota Windows på en Mac-dator, genom att använda verktyget BootCamp(finns installerat från början på Mac-dator) för att skapa en Windows-partition samt startbar usbsticka.

2. Programmering kan ju vara tungt beroende på vad det är för programmering. Ska du använda datorn för att räkna olika algoritmer eller mönster så går det ju snabbare desto snabbare dator du har. Men på de flesta nivåer funkar nog ungefär vilken dator som helst bra.

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 31 aug 2019 20:25

Hejhej!

Det blev en surface pro från microsoft. Har hittills (en vecka) funkat alldeles utmärkt, mycket nice! Det blev alltså alternativ nummer två. 10/10!

Svara Avbryt
Close