jerry tom behöver inte mer hjälp
jerry tom 4
Postad: 25 jun 23:50

Är det säker att odla bakterier från munnen hemma ?

Hej! 

Jag under denna sommarlovet hade tänkt att odla bakterier och lära mig mer inom molekylärbiologi och göra hemma labb, jag började med att göra enkla "Petri Dish" med gelatin som agar och socker och nudlar pulver som näring  använde mig av sylt glasburk som en behållare , och påbörjade min odling där det inkluderar Lactoacillus från en Fermation Jucie jag köpte från ICA , aktivt jäst och från munnen , men nu att processen har påbörjar är jag mer ,oroligt för säkerheten för burken som innehåller bakterier från min munnen  ,jag vill inte odla något farligt som kan vara hälsofarligt. 

jag undrar nu om det är säkert jag har gjort eller borde jag slänga det eller något processen bara har pågått i få timmar . 

Korra 3876
Postad: 26 jun 09:58



Chatgpt

sictransit 2138 – Livehjälpare
Postad: 26 jun 10:56 Redigerad: 26 jun 11:11

Äh! ChatGPT är så försiktig som en LLM sannolikt är tränad att vara.

Jag är heller inte mikrobiolog, så ta det jag skriver med en nypa salt. Det jag dock med säkerhet vet är att bakterieodling är en jättevanlig laboration i både högstadiets NO- och gymnasiets biologiundervisning. Så försiktig som skolan är idag skulle det vara helt uteslutet att göra sådana laborationer om eleverna kunde odla fram något farligt. Båda mina döttrar har labbat med sådana odlingar av bakterier från munnen, dörrhandtag, toaletten ...  

De bakterier du har i munnen tål du utan problem. De är ju där just nu och du överlever. Så länge du inte smetar dem i ögonen eller petar in dem i öppna sår kan jag inte tänka mig att något farligt inträffar.

Sedan kommer ju förstås frågan vad som växer på din platta. Om du inte arbetat sterilt så lär du ha saker som kan föröka sig i din syltburk, i din näringslösning och kanske i ditt gelatin. Det flyger också omkring en massa spännande saker i luften. Något kommer säkert att börja växa, men det är inte säkert det är dina munbakterier. 

Välkommen till Pluggakuten förresten!

Hondel 1523
Postad: 26 jun 11:11
Korra skrev:



Chatgpt

Det där hjälper väl inte? Går det att lita blint på chatGPT? 

jerry tom 4
Postad: 26 jun 13:05

Bra att ni nämnde steril, för som jag så tänkte jag inte bara odla utan även lära mig om aseptisk teknik det innebär att man håller sig så rent och steril som möjligt för att undvika kontamination och infektion ,och även min hemma labb är ingen den bästa  och gör min labb i köket , så har jag försöket att sterilisera glaset med varmt vatten  och varje verktyg  skulle antingen glöda hett röd av en jet tändare som jag köpte eller köpa de i varmt vatten jag försökte  att få bort mina ansikte från själva dishen , och när jag gör mina "petri dish" innan jag lägger till mina bakterier försöker jag att sterilisera det som du så vi är om ringad av bakterier att försöka att minimera att få onödiga bakterier är viktigt ,och det gör jag men den sterill pinna som jag gjorde hemma , den inkulderar en Järn tråd och en glass pinne.  jag har gjort en liten rund grej i slutet av själva tråden så att jag minimerar att skada själva jelly , så ja steril är min huvud grej . att du så att bakterier från munnen är inte för att skada dig , ja det stämmer min det gäller bara om de är i rätt plats , en bakterier från tarmen som E.coli kan inte göra något skada där , men om det går ut i andra ställe som den inte borde finnas så blir det problem , men värre om man odlar en kolni av de , det är där för jag undrade om det var säkert att odla bakterier från munnen . 

Qetsiyah 6609
Postad: 26 jun 14:56 Redigerad: 26 jun 15:08

Vilket roligt hemmaprojekt! Posta gärna bilder!

Jag pluggade bioteknik så jag kan vara lite galen-scientist aktig men jag skulle spontant säga att inget farligt kan hända, det är bara att köra på. Avföring och urin skulle jag dock hålla mig borta från. Prova inte heller blod för du kan antagligen inte extrahera det på nåt bra sätt och det är ointressant då det är sterilt (även urin är sterilt men är inte det så fort det kommer i kontakt med de yttre delarna av könsorganen på väg ut)

Bakterier sprider sig inte via luft (hosta är en annan sak eftersom du odlar på en skål), men svampar kan det så använd lock om du ser att du får svampar. Intressant att chatgpt säger att det kan spridas i luften, det vill man såklart påminna om i sjukdomssammanhang. 

Enklaste sättet att artbestämma en bakterie är att bara sekvensera (16S sekvensering), men det är inte så kul så det kanske inte aktuellt för dig här är prislistan från FHM haha, men det finns olika identification kits om du googlar. Du kan också kontakta ett universitet som kanske är villiga att göra det åt dig gratis. Gram staining är också roligt, men för att se färgen behöver du ett mikroskop.

En sak som kanske är överraskande är att nästan alla bakteriesorter inte är odlingsbara, dvs växer ej utanför dess naturliga habitat. Wikipedia säger dock att "Most pathogenic bacteria can be grown in cultures", dock utan källa.

jerry tom 4
Postad: 26 jun 16:37

ja gärna , här är bilderna på de efter ungefär 24 timmar .


jäst 
Lactobacillus

Laguna 31339
Postad: 27 jun 17:52

"What do you get when you kiss a guy?

You get enough germs to catch pneumonia"

mag1 9968
Postad: 27 jun 23:00

Lite sent inspel från min sida nu, men frågan är i sig intressant, det är i princip en fråga om riskbedömning. Om om det är säkert eller inte ligger i detaljerna, och dessa vet vi inte så många av. 

För precis som vi inte har precis samma arter och subtyper (kallas strängar) av bakterier och andra mikroorganismer, är vi inte heller helt lika. Vissa av oss har högre andel bakteriestammar som kan vara sjukdomsframkallande, än andra. Vissa har bättre förutsättningar för att bekämpa dessa otäckare stammar, och har därför en lägre risk. Personer med nedsatt immunförsvar, bakomliggande sjukdomar m.m. har en högre risk, eftersom de inte kan bjuda lika starkt motstånd. 

Har du en odling med en stam av t.ex. streptokocker som kan orsaka sjukdom, så är antalet bakterier mycket högre och troligtvis mer koncentrerat än vad det var i t.ex. din mun. Det för att det kan bli ett problem om någon (inklusive dig själv) utsätts för odlingen. Halsfluss orsakas bl.a. av streptokocker och det sprids ganska lätt, t.e.x inom ett hushåll eller grupp människor, vilket nog flera av oss har erfarenheter av. Bakterier/stammar som kan orsaka sjukdom har vi nog alla någon variant av, men utan att de ger upphov till sjukdom. De andra bakterierna i miljön (och vår egen kropp) påverkar deras chanser att överleva och begränsar på så vis risken att vi blir sjuka. 

Men, som Qetsiyah skrev, kommer många av de olika mikroorganismerna inte att klara av att växa till utanför sin ursprungliga miljö t.ex. munhålan. Andra kommer få mindre konkurrens och växa på ordentligt, och ytterligare andra kommer dra nytta av de växande och döende bakterierna, och därmed växa till antal. Detta gör allt svårare att förutse. 

 

Odla bakterier går ju att göra utan att utsätta sig eller omgivningen för dem.. I laboratorier odlas olika mikroorganismer under kontrollerade förhållanden, bl.a. genom att minska risken för att de som arbetar där utsätts för risken att exponeras och kanske bli sjuka. 

Har du funderat på hur du skall göra med det avfallet som bildas från dina odlingar? Hamnar bakterierna bara i soporna kommer de växa vidare, och ersättas av andra mikroorganismer som äter de första och så vidare. De andra mikroorganismer som kommer efter kan både vara mindre eller mer otrevligt/högre risk för skada på omgivningen. Vid odlingar i labb behandlas avfallet med speciella rutiner, bl.a. för att minska risken för omgivningen. 

Svara
Close