3 svar
755 visningar
butterflygirl är nöjd med hjälpen
butterflygirl 163
Postad: 19 nov 2021 22:02

Är ett hönsägg en cell?

Jag ska skriva en labbrapport om osmos av ett hönsägg och undrar därför om ett hönsägg är en cell eller en flercellig organism. Det jag vet är att osmos sker i celler, och att ett hönsägg har kan anses / fungerar som två cellmembran - yttre och inre äggskalet. I labben så skedde osmos i hönsägget - men skedde det i hönsäggets celler eller i hönsägget. Jag är lite förvirrad över det, eftersom äggskalen tydligen ska fungera som cellmembran och då borde hönsägget vara en cell.  

mag1 8922
Postad: 19 nov 2021 22:36

Ja ett hönsägg består av en cell. Men de ägg vi kan köpa i affären är obefruktade, så de består av av en enda haploid cell (d.v.s. endast en uppsättning kromosomer, eftersom ingen tupp funnits närvarande att befrukta ägget med spermie).

Äggskalet i sig fungerar som ett mekaniskt skydd mot omgivningen, samt en barriär som skyddar mot mikroorganismer m.m. Innanför skalet finns två skalmembran (kallas även skalhinnor), men de är inte del av skalet. Du kanske har sett i kokta ägg att det ofta finns en liten luftblåsa i den tjockare änden av ägget, denna blåsa finns mellan dessa två membran. Och det är dessa membran som avgränsar äggcellen.

butterflygirl 163
Postad: 20 nov 2021 12:50

Jaha. Men vilket av dessa skalmembran fungerar som ett semipermeabelt / selektivt permeabelt membran? Är det båda, alltså att mellanrummet de avgränsar?

mag1 8922
Postad: 20 nov 2021 18:53

Bägge agerar som semipermeabla membran, koldioxid byts mot syrgas etcetera. Och när osmosen sker (efter att det kalciumrika skalet tagits bort, med t.ex. ättiksyra) diffunderar vatten genom bägge dessa membran.

Svara Avbryt
Close