5 svar
6761 visningar
Johan 11 1 – Fd. Medlem
Postad: 25 okt 2018 17:38

Argumenterande tal

Hej. Jag behöver hjälp med att skriva klart mitt tal. Jag måste lägga in stilfigurer i mitt tal och skriva en inledning. Såhär långt har jag skrivit detta: 

Jag tycker att man ska börja skolan senare.
Skulle du vilja pigg på morgonen när du kommer till skolan?.

Det är bra att börja skolan senare på dagen för att alldeles för många ungdomar är dödströtta när de kommer till skolan.
Om eleverna börjar skolan senare kommer de att vara mer pigga under skoldagen och då arbetar de mer effektivt i skolan. I en artikel i GP (12 september 2017) sa forskaren Torbjörn Åkerstedt att det handlar om att tiden som eleverna börjar är anpassad för en vuxen människas sömnbehov och inte en ungdoms.

Om skolan börjar senare så blir det längre skoldagar. I en artikel i kristianstadsbladet (18 februari 2005) säger lärarna på Göingeskolan att en förlängning på skoldagen och att börja senare skulle kunna innebära att elever och lärare slipper nollbyten, att lunchrasterna förlängs, att lärare som har långa arbetspass med mycket materialhantering får längre pauser och att schemaläggningen för elever med speciella behov förenklas.

Elever blir trötta på eftermiddagen om de ska vara i skolan tills senare på eftermiddagen och de kommer inte orka arbeta på de sista lektionerna .

Enligt en artikel i svt (13 februari 2017) genomfördes det forskning och den visade att elevers meritvärde höjdes, de var mer aktiva på lektionerna och skolresultaten höjdes. Eleverna sa också att arbetsmiljön blev lugnare när de fick sovmorgon.

Sabotskij83 117
Postad: 25 okt 2018 18:57

I en argumenterande text är det bra att du hänvisar till källor som styrker argumenten du framför, vilket du gjort. Men det är också bra om du kommer på något motargument, något som man tänka är dåligt med att börja senare på dygnet, och besvara dem.

Nattisplugg 51 – Fd. Medlem
Postad: 27 okt 2018 13:23

Håller med ovan, lägg till motargument som du själv sedan besvarar. Sedan kan du ha med när du berättar hur DU känner. ex ”När jag kommer till skolan är jag så trött att de känns som jag ska somna!” & ”Skolan ger oss både mycket plugg och tidiga morgnar! Hur ska de gå ihop ?”

woozah 1414 – Fd. Medlem
Postad: 27 okt 2018 13:36
Nattisplugg skrev:

Håller med ovan, lägg till motargument som du själv sedan besvarar. Sedan kan du ha med när du berättar hur DU känner. ex ”När jag kommer till skolan är jag så trött att de känns som jag ska somna!” & ”Skolan ger oss både mycket plugg och tidiga morgnar! Hur ska de gå ihop ?”

 Tar man bort fortnite i ekvationen så finns det tid över till hur mycket annat som helst. B-) 

sprite111 694
Postad: 27 okt 2018 18:33

Till ovan svar: Ett motargument Johan 11 (trådskaparen) har är 

"Elever blir trötta på eftermiddagen om de ska vara i skolan tills senare på eftermiddagen och de kommer inte orka arbeta på de sista lektionerna ."

Han kontrar med en artikel från svt.

samira123123 33 – Fd. Medlem
Postad: 27 dec 2018 21:45 Redigerad: 27 dec 2018 21:46

Glöm inte att ts pauser när du pratar

 

Samt kolla på retorikmatcken hur de framför

samt kollla pp hemsidor om ethos loghos pathos m.m

Svara Avbryt
Close