3 svar
326 visningar
Desperat Elev 13
Postad: 21 sep 15:54

Argumenterande tal: Börja skolan senare

Hej :)

Jag ska hålla ett argumenterande tal om att skolan borde börja senare på dagen. Kan någon hjälpa mig med bra argument? Och kanske även ett motargument? Tacksam för all hjälp jag får <3 

(Vore bra om man kunde få med både pathos och logos)

Jonto Online 7921 – Moderator
Postad: 21 sep 17:10 Redigerad: 21 sep 17:10

Jag vet att det finns ett antal studier som säger att tonåringars hjärnor inte är anpassade för att fungera för tidigt på morgonen och att det kan höja energin och därmed resultatet. Jag tror att du kan hitta källor om du googlar typ "tonåringar hjärna morgonen" eller dylikt. Att hänvisa till forskning är det Pathos eller Logos?

Andra sakargument som man kan ta upp är exempelvis att för elever som pendlar långt så kan det bli enklare. Fler elever kanske hinner äta frukost på morgonen.

För att få till ett bra Pathos-argument så ska du spela på känsla. Du talar till elever. Måla upp en situation av hur en tonåring har det på morgonen. Man är trött, kanske försover sig, får stressa och kommer till skolan och är redan låg på energi. Få din publik att känna igen sig. 

Ett motargument som du behöver bemöta är: "Undervisningstiden måste vara den samma. Så om man börjar en timma senare så kommer man även att sluta en timme senare. Många elever har aktiviteter på eftermiddagarna efter skolan som de vill hinna med med fasta träningtider."

Desperat Elev 13
Postad: 21 sep 20:27

Tack så jättemycket för hjälpen🙏

Ingen orsak!

Lycka till med talet!

Svara Avbryt
Close