10 svar
69 visningar
ilovechocolate är nöjd med hjälpen
ilovechocolate 308
Postad: 18 feb 23:15 Redigerad: 18 feb 23:15

Beräkna k-värdet & m-värdet

Hejsan,

Jag har fastnat på denna uppgift och förstår inte hur jag ska gå vidare...

 

Bestäm på formen f(x)=kx+m den funktion som uppfyller f(x-1)-f(x)=2 och f(−2)=1-m.


Det enda jag har lyckats göra är att sätta in f(−2)=1-m i f(x)=kx+m och det fick jag till

1-m=-2k+m => 1=-2k+2m.

Smutstvätt 15865 – Moderator
Postad: 18 feb 23:46 Redigerad: 18 feb 23:47

Bra början! :D

Kika nu på f(x-1)-f(x)=2f(x-1)-f(x)=2. Vad är förändringen i x? Hur stor förändring i y-led motsvarar denna förändring i x? 

ilovechocolate 308
Postad: 19 feb 14:30

Förändringen i x är 1 och då sker förändringen i y-led med 2. Eller är jag helt ute och cyklar nu?

Louis 608
Postad: 19 feb 14:41

Förändringen i y-led är 2. Men tänk på ordningsföljden i vänsterledet. Vi har gått från x till x-1, inte tvärtom.

ilovechocolate 308
Postad: 19 feb 15:27

Okej, men då är jag med! Hur fortsätter jag? Borde jag flytta över f(x) till högerledet och sen sätta in f(x)=kx+m? 

Louis 608
Postad: 19 feb 15:38

Du ser att k =-2. Det kan du sätta in i 1=-2k+2m som du tog fram i början. För att beräkna m.

ilovechocolate 308
Postad: 19 feb 20:01 Redigerad: 19 feb 20:57

Men hur fick du fram att k=-2? Sen om k=-2 så blir 

1=-2•(-2)+2m => 1=4+2m => 2m=-3 => m=-1,5

Louis 608
Postad: 19 feb 22:05

k = f(x-1)-f(x)x-1-x = 2/-1 = -2

ilovechocolate 308
Postad: 19 feb 22:17

Jaha, okej. Men då förstår jag. Hjärnan hänge inte med där ett tag. 

Så om jag har f(x-1)-f(x)=2 och flyttar över f(x) till andra sidan så får jag

f(x-1)=f(x)+2 => f(x-1)=kx+m+2 => f(x-1)=-2x-1,5+2 => f(x-1)=-2x+0,5

Louis 608
Postad: 20 feb 09:27

Varför vill du ha ett uttryck för f(x-1)?

Uppgiften är att bestämma f(x) på formen kx + m, och både k och m har du fått fram.

ilovechocolate 308
Postad: 20 feb 14:36

Ja juste, jag glömde bort ett tag vad jag skulle göra toll och börja med. Men då blir det ju y=-2x-1,5!

Svara Avbryt
Close