5 svar
94 visningar
IdaK 15
Postad: 7 dec 2020 21:35

Biochem, ecology

Hej, har har snart ett prov på biokemi. Men jag är så förvirrad  när det gäller växthus effekten. Jag vet vad det är men jag förstår inte hur ultraviolett strålning från solen kan gå igenom och resultera till bland annat cancer. Jag förstår att växthusgaserna försämrar ozon lagret, dock läger sig växthusgaserna som ett lager över atmosfären och fångar in solljuset(två orsaker..?). Hur gör den det?, varför kan inte solljuset reflektera tillbaka lika lätt som den strålade in på jordens yta?. Vad är det växthus gaserna gör som försämrar ozon lagret samt absorberar solljuset? 

Förlåt för alla frågor, jag vill bara få det förenklat och sammankopplat!

Smaragdalena 78149 – Lärare
Postad: 8 dec 2020 13:43

Nej, ozonlagret och växthuseffekten är två olika problem som finns i två olika delar av atmosfären.

Växthuseffekten äger rum ganska nära jordytan. Där finns det luft med (ganska lite) koldioxid i. Synligt ljus från Solen kan passerar tvärs igenom koldioxidmolekylerna och värma upp jordytan. Jordytan ger ifrån sig värmen i form av värmestrålning (annars skulle Jorden bli jättevarm) men koldioxiden släpper inte igenom värmestrålningen, utan den studsar tillbaka och värmer upp Jorden ännu mer.

Ozonlagret finns högt högt uppe i atmosfären och släpper (nästan) inte igenom någon UV-strålning. Människorna har släppt ut en sorts kemiska ämnen som heter freoner och som inte reagerar med någonting - förrän de utsätts för UV-strålning. Då går molekylerna sönder, och dessa delar reagerar med ozonet och förstör det. Som tur är har hela världen kommit överens om att inte släppa ut mera freon.

Detta är lite förenklat.

IdaK 15
Postad: 9 dec 2020 08:52

tack!!

Smaragdalena 78149 – Lärare
Postad: 10 dec 2020 10:27

Vad har den här frågan med biokemi att göra?

IdaK 15
Postad: 11 jan 2021 18:03

Jo men det är grundinformation för att förstå interaktionerna mellan biotic factors och abiotic factors. Som du förklarat är de två helt olika problem, och såklart kommer dessa problem påverka interaktionerna mellan abiotic och biotic factors(engelska). Alltså är dessa problem hot mot det biologiska mångfald, vilket sammanfattningsvis är en viktig del . Så utifrån vår förståelse av interaktionerna, näringscykeln och mm gällande biokemi kan vi få en större förståelse över hur växthuseffekten påverkar våra ekosystem i världen. 

IdaK 15
Postad: 11 jan 2021 18:05

därför är det viktigt att veta hur växthuseffekten funkar så vi kan hindra all skada 

Svara Avbryt
Close