4 svar
1164 visningar
tjenatjena är nöjd med hjälpen
tjenatjena 59 – Fd. Medlem
Postad: 7 sep 2019 13:59

brustablett i kokande vatten 95 ° efter den lösts upp så försvinner "kolsyrat" varför?

tjena, jag har en uppgift som jag behöver hjälp med, om man kokar vatten 95 grader och lägger in en brustablett så lösts den upp snabbare men efter den lösts upp så försvinner "kolsyrat"  asså bublorna i vattnet? fattar verkligen inte varför men tror det är för att.      " för att brustabletter innehåller ett ämne som kallas ”Natriumvätekarbona eller NaHCO₃” och detta ämne sönderdelas vid uppvärmning. Vanligen används natriumvätekarbonat,NaHCO3, som brusmedel. I brustabletten finns även en syra i fast form tex citronsyra, för att underlätta brus-reaktionen. natriumvätekarbonatet i brustabletten reagerar med vattnet och syran bildas bland annat gasen koldioxid/CO2"  så är kolsyrat natriumvätekarbonat eller co2?? och varför försvann kolsyrat? blev den till ånga?

Smaragdalena 78166 – Lärare
Postad: 7 sep 2019 14:31

Nej, ånga består av vatten i gasform, inte koldioxid.

För alla gaser gäller det att de ha bättre löslighet i kallt vatten än i varmt vatten.

Kolsyra är H2CO3. Kolsyra faller sönder till koldioxid och vatten.

tjenatjena 59 – Fd. Medlem
Postad: 8 sep 2019 13:23

förlåt, jag är inte så bra på kemi. 

så varför gick bubblorna/kolsyrat i brustablett vattnet bort?

jag skrev såhär 

"brustabletter innehåller ett ämne som kallas ”Natriumvätekarbona eller NaHCO₃” och detta ämne sönderdelas vid uppvärmning. Vanligen används natriumvätekarbonat,NaHCO3, som brusmedel. I brustabletten finns även en syra i fast form tex citronsyra, för att underlätta brus-reaktionen. natriumvätekarbonatet i brustabletten reagerar med vattnet och syran bildas bland annat gasen koldioxid/CO2, Men natriumvätekarbonatet vart redan sönderdelad så den kunde inte reagera vattnet och syran så den gasen CO2 kunde inte bildas och andra gaser, och det var varför inte gaserna bildades."

vad tycker du? har jag rätt?

Smaragdalena 78166 – Lärare
Postad: 8 sep 2019 14:02 Redigerad: 8 sep 2019 14:10

vad tycker du? har jag rätt?

Nej.

Brustabletter innehåller en blandning av basen natriumvätekarbonat NaHCO3, även kallad bikarbonat, och en syra, vanligen citronsyra. Så länge ämnena är fasta händer ingenting, men när de tillsätts till vattensålöser sig natriumvätekarbonat och citronsyra i vatten. Bikarbonatet blir till natriumjoner och vätekarbonatjoner HCO3-. Lite av citronsyran reagera med vattnet så att det bildas oxoniumjoner, oxoniumjonerna reagerar med vätekarbonatjonerna så att det bildas kolsyra, H2CO3, kolsyran sönderfaller till koldioxid och vatten - det bildas alltså bubblor av koldioxid. För alla gaser gäller att lösligheten är sämre i varmt vatten än i kallt, så koldioxiden bubblar snabbt bort.

Dessutom kokar inte vatten vid 95oC utan vid 100oC.

tjenatjena 59 – Fd. Medlem
Postad: 8 sep 2019 16:55

tack så mycket för hjälpen!

Svara Avbryt
Close