8 svar
166 visningar
ashe_ är nöjd med hjälpen
ashe_ 689
Postad: 13 dec 2023 15:51

Faktorer som försvårar en lösning av Israel-Palestina konflikten , och varför

Hej, 

Vilka är tre faktorer som försvårar en lösning av denna konflikt? 

Har du läst om bakgrunden till konflikten? Där lär du hitta en hel del.

N00R 1199
Postad: 13 dec 2023 16:19
ashe_ skrev:

Hej, 

Vilka är tre faktorer som försvårar en lösning av denna konflikt? 

Israel- Palestina konflikten har pågått nu i över 70 år.. ska inte gå in på djupet men när jag sökte snabbt nu på google kom det upp så här..

 Kan hjälpa till en viss del...

ashe_ 689
Postad: 14 dec 2023 09:40
mrpotatohead skrev:

Har du läst om bakgrunden till konflikten? Där lär du hitta en hel del.

ja det har jag. T.ex. så var sionismen en reaktion till de ökande pogromer i Europa under 1800-talet. På slutet av 1800-talet flyttade många judar till Palestina. Den andra invandrarvågen var från ca 1904 - 1914. 1917 visade Storbritannien att de stödde inrättandet av ett judiskt nationalhem i Palestina. Invandringen ökade kraftigt i samband med att Hitler-nazisterna kom till makten och så de judeförföljelser som skedde då. FN beslutade år 1947 om delningsplanen som innebar att en judisk stat skulle skapas på somliga delar av landet och en stat skulle skapas för palestinierna. Jerusalem skulle vara en stad för både folken under internationell kontroll. Den moderna Israel utropades den 14 maj 1948 och det brittiska styret upphörde den 15 maj 1948. Sedan dess har ett flertal krig och konflikter rasat i området, exempelvis Gazakriget som rasar i dag. 

Det är ju två folk, ett land. En faktor jag kan komma på är separation... orättvisor. Israels förtryck och diskriminering igenom fördrivning, förtryck av oliktänkande och våld är delar i ett system som skapats för att gynna israeliska judar på bekostnad av palestinier--det där är ju apartheid. 

Precis. Det går att argumentera för att båda folkgrupper ska ha rätt till landet. 

ashe_ 689
Postad: 14 dec 2023 10:22

jo i och för sig. 

Alltså är faktorer bl.a. ett orättvist, diskriminerande system, separation, våld... kanske t.o.m. Gazakriget som rasar idag(?) Vad är ytterligare några faktorer som försvårar lösningen av denna konflikt som jag kan ta upp i mitt svar?

Mesopotamia 1095
Postad: 14 dec 2023 10:45

Andra faktorer är religionen, heliga platser, omvärldens stöd och konfliktens placering i Mellanöstern.

Smutstvätt 24564 – Moderator
Postad: 14 dec 2023 10:52

Att konflikten pågått så länge är i sig en försvårande faktor - många personer, både israeler och palestinier, har själv blivit eller har anhöriga som skadats eller dödats i konflikten. Ju fler som påverkats, desto svårare blir det att lägga sådant bakom sig, särskilt med tanke på att det troligtvis inte kommer att vara svårt att åtala alla som deltagit. 

Sedan finns det rent praktiska frågor - hur kommer man överens om hantering av befintlig infrastruktur, hur säkrar man vattenförsörjning och möjligheter till matproduktion för alla parter, hur sätter man ihop en polisstyrka som alla parter vågar lita på… Även om varje enskild praktisk fråga är långt ifrån oöverkomlig, är det en praktisk fråga som måste lösas. 

Sedan är det inte säkert att alla politiker vill ha fred. Den politiker som skaffat sig röster genom att prata om att den motsatta sidan är farlig, tjänar på att kriget fortsätter. 

Den sista punkten som Smutstvätt nämner gäller även för omvärldens roll i konflikten. Politiker i andra länder kan också "välja en sida" för att få röster. Det gäller också att att stora vapenexportörer och företag som tjänar på kriget har större inflytande i hur nära man kommer en lösning än man kanske tror.  

Svara Avbryt
Close