5 svar
214 visningar
Ha en fin dag 2197
Postad: 30 maj 2022 10:47

Fastnat på B i matte

Hej! Jag pluggar alltid en månad innan mina matteprov för att se till att jag FÖRSTÅR allting och kan använda flera metoder. Jag har fått en fördjupnings bok i matte av min lärare som jag jobbar med när jag är klar med boken i skolan. Jag pluggar flera timmar efter skolan och fördjupar mig i det vi gör i skolan.
Innan provet känner jag att jag har koll på väldigt mycket och att jag förstått varför det är som det är. Jag sitter alltid innan proven och hjälper mina kompisar förstå sånt som de inte förstått än. Ändå slutar det alltid med att jag får B på proven. Egentligen är det inte själva betyget som gör mig upprörd utan att jag känner att det jag kan inte speglas i betyget, samtidigt som jag känner att det gör det? 
Många av mina kompisar som inte förstått vissa grundläggande uppgifter minutrarna innan provet går   ut med B på provet de med.
Vad gör jag för fel?

Jag känner att jag gör allt i min makt för att lyckas så bra som möjligt och jag vill verkligen se det speglas i betyget. Men det gör det inte. 
är så förtvivlad och vet inte vad jag ska göra 

Fermatrix 7841 – Fd. Medlem
Postad: 30 maj 2022 10:57

Har du ett gammal prov du kan visa oss? Vad är det du brukar få avdrag för? 

Det kan vara så att du redovisar för lite och tar för många steg i huvudet vilket gör det svårt att följa din tankegång? 

joculator 5279 – F.d. Moderator
Postad: 30 maj 2022 11:42

Det verkar som att du har bra kontakt med din lärare. Du kanske kan få mer information från henne/honom? 

Det är omöjligt att ge några tips när vi inte ser varför du får B. Är det för att du får fel eller är det som Dracaena skriver 'bara' att du inte redovisar dina tankegångar.
Ibland måste du skriva dina svar som om du skrev dem till någon som inte är så bra på matte. T.ex räcker det kanske inte att skriva a^+b^=c^2, du måste även skriva att det är Pythagoras sats och att du kan använda den för att det är en rätvinklig triangel (som i sin tur måste bevisas vara just rätvinklig). 

Ett gammalt prov vore bra. Eller bara en uppgift som du inte fick A på.

Ha en fin dag 2197
Postad: 30 maj 2022 12:17 Redigerad: 30 maj 2022 12:24

Hej! Tack för era svar 

Just det här provet svarade jag fel på en fråga och därför kunde jag inte få något mer än B. Annars brukar det ofta vara slarvfel. På resonemangsfrågor  är det ofta att jag ”övertänker” problemet och krånglar till det så att det blir svårt att förstå vad jag menar. Vi lämnar alltid in proven när vi fått titta på dem, så har inte frågan med mig just nu. 

Ha en fin dag 2197
Postad: 30 maj 2022 12:22 Redigerad: 30 maj 2022 12:23

Men det känns som om det är svårt att göra något åt dessa saker. Slarvar gör jag inte för att jag skyndar mig och har bråttom ut. Slarva gör jag trots att jag kollar igenom provet minst 5 gånger innan jag lämnar in det och är nästan alltid sist ut ur provsalen. 

naturnatur1 3004
Postad: 9 jun 2022 18:08
Ha en fin dag skrev:

Men det känns som om det är svårt att göra något åt dessa saker. Slarvar gör jag inte för att jag skyndar mig och har bråttom ut. Slarva gör jag trots att jag kollar igenom provet minst 5 gånger innan jag lämnar in det och är nästan alltid sist ut ur provsalen. 

Brukar vara så när man är för petig. Förstår verkligen att det kan vara jobbigt, men gå in med inställningen att bara göra de du kan. Ibland blir det att man få slarvfel eller missar en del saker trots att man är så petig, men det är för att man tänker på att inte göra fel och sånt och därför kan det ske så. Det blir som om att hjärnan låser sig för man vill prestera så bra, och då kan det ske så.

Det viktiga är att du förstår matten och sedan försöka förstå vad din lärare söker efter. Lycka till, hoppas det blir bättre för dig de kommande läsåren! 

Svara Avbryt
Close