4 svar
62 visningar
Linda hfu 5
Postad: 27 sep 2019 Redigerad: 27 sep 2019

Hindrar dödsstraffet brott?

Jag vet inte hur jag ska svara på den här frågan. Kan någon ge exempel varför ja eller nej? 

Flyttade tråden från Övriga ämnen/Fler ämnen till Samhällsorientering / Samhällskunskap, där den verkar höra hemma. Om jag gissade fel och det t ex handlar om Filosofi, kan du flytta tillbaka tråden och redigera rubriken så att detta framgår. /moderator

Fungerar dödsstraffet avskräckande? Det finns studier som gjorts på detta, ta del av dem! :)

Jonto 4119 – Moderator
Postad: 27 sep 2019

Man kan ju se det på två sätt:

1) som pepparkvarn nämner att dödstraffet skulle kunna ha en avskräckande effekt som får färre att begå brott då straffet är så hårt som döden. Vissa menar att den avskräckande effekten är stor och andra att den är obetydlig. Som pepparkvarn säger, detta finns studier på som går att söka upp.

2) Man förhindrar att samma person begår nya brott. Detta gör visserligen även fängelsestraff, även om fängelsestraff i praktiken sällan är på livstid. Personen kan dock omöjligen begå fler brott om man dömd till dödsstraff.

Jag vet inte hur din uppgift är formulerad, om du förväntas presentera välgrundade åsikter eller inte, men om det är en lite friare uppgift så kan en intressant vinkling på resonemanget vara att diskutera huruvida en stat egentligen har rätt att ta en människas liv.

De som inte tycker det anser nog att ett fullbordat dödsstraff är ett brott i sig.

Svara Avbryt
Close