10 svar
294 visningar
Acer är nöjd med hjälpen
Acer 171
Postad: 13 okt 2021 21:01

Hur blir man mer motiverad i gymnasiet?

Hejsan!

Går i natur och började precis för cirka 2 månader sedan. Har försökt att planera min vecka till exempel inför prov, läxor och annat. Men på nått sätt så har jag ingen motivation att följa min planering och anledningen till det är att jag skjuter upp läxor just nu.

Vill verkligen sluta med den här onda cykeln och stressa mig innan det blir 23:59 för att lämna in massor med inlämningar. Samma sak med prov, efter skolan har jag ingen energi eller motivation att plugga till proven och vet ej varför. 

Men samtidigt så älskar jag naturämnena och matte eftersom det är "kärnämnena" i natur. Har inte svårt med ämnena men att sätta sig och plugga är nog det svåraste för mig och vet ej varför.

Vet inte vart all latheten och ej motiverade känslan kommer ifrån. Hade en utvecklingssamtal med min vårdnashavare och skulle lova mig själv att jag skulle vara så motiverad som möjligt. Men nej allt blev raka motsatsen. 

Tycker verkligen att det här är nog en av de mest löjligaste saken att klaga om men vet inte vad jag ska göra längre :/

 

Förresten tack i förhand! :)

Hilda 367 – Livehjälpare
Postad: 13 okt 2021 21:05

Jag tycker det är jättebra att du funderar över motivation, för det är verkligen något av det svåraste man har att hantera. Själv känner jag mig ofta mer motiverad när jag har andra människor omkring mig som jobbar med samma saker. 

En sak som du kan prova är att komma till Mattecentrums räknestugor och sitta där och plugga, för då sitter andra människor där och arbetar, och det kanske hjälper. Eller så kan du fråga någon trevlig och duktig klasskamrat om ni kan sitta tillsammans och jobba ibland. 

Acer 171
Postad: 13 okt 2021 21:09

Tack för svaret!

Men problemet är att vissa av mina vänner ligger i ännu värre situation än jag och pluggar aldrig. Har gått till Mattestugan som min skola erbjuder och de hjälper mycket! Känns lite skönt att man inte är den enda som har svårt för sig ibland. Samtidigt skulle jag nog inte våga fråga någon om att plugga tillsammans :/

Hilda 367 – Livehjälpare
Postad: 13 okt 2021 21:20

Fortsätt att gå till mattestugan. Det kanske finns några andra liknande grejer nära dig också, om du letar. Om dina kompisar har ännu jobbigare än du så är det tyvärr så att det är bäst för dig att hitta andra människor att ha omkring dig när du försöker plugga. 

Jag skulle vilja utmana dig att våga fråga någon om hen kan tänka sig att plugga tillsammans. Du kanske kan börja med att be om råd med hur man kan koncentrera sig på att plugga, eller fråga vad som fungerar för dem. 

Acer 171
Postad: 13 okt 2021 21:24

Japp ska gå dit på torsdag. Men jag brukar ändå aldrig plugga med mina vänner ändå utan alltid själv då det är lugnare och jag kan koncentrera bättre. Grejen är att eftersom alla i min klass och jag har börjat alldeles nyss med gymnasiet så känns det lite stelt att fråga det och alla är ganska blyga i klassen. Orkar verkligen inte fråga någon.. :( 

Men tack så mycket!! 

oggih 1163 – F.d. Moderator
Postad: 13 okt 2021 22:03 Redigerad: 13 okt 2021 22:26

Det här är verkligen ingen löjlig fråga, utan ett högst relevant problem som väldigt många elever och studenter brottas med hela tiden. Så jag tycker det är hur bra som helst att du lyfter den, så att vi alla kan fundera på det och utbyta tips och tankar.

Det låter jättebra att du åtminstone gör en planering. Det är ett bra första steg! Vad är det mer exakt som gör att du inte följer planeringen? Vad händer rent konkret när du egentligen ska sätta dig och plugga?

oggih 1163 – F.d. Moderator
Postad: 13 okt 2021 22:13

Ett allmänt tips är att prova Pomodoro-tekniken (googla!), dvs. att bestämma på förhand en mängd tid som du ska plugga innan du pausar ett visst antal minuter, och sedan sätta en timer som du följer slaviskt. Jag tycker 25-50 minuterspass med 3-10 minuter paus* emellan är lagom beroende på vad jag gör för något, men om du tycker det känns motigt att komma igång kan du kanske börja med 15 minuterspass eller ännu kortare.

* Att surfa på mobilen eller datorn är frestande men det är ofta dåliga sätt att pausa. Dels belastar det hjärnan på ungefär samma sätt som när man pluggar och dels är det väldigt lätt att fastna i något som gör att pausen blir mycket längre än de där minutrarna man hade tänkt sig. Det är mycket bättre att resa sig upp och kanske till och med gå ut och snabbt ta lite frisk luft!

Acer 171
Postad: 13 okt 2021 22:20

Tack för svaret!

Grejen är att när jag väl försöker att plugga så blir jag distraherad av min mobil, mina syskon osv. För nån vecka sen har jag börjat med att plugga i biblioteken i skolan eller i stockholm stadsbibliotek och det hjälper min koncentration mycket. Jag förstår under lektionen men när jag väl kommer hem har jag glömt det mesta, som om jag aldrig gick till skolan från första början. 

Och att jag brukar plugga 30 min och sen 10 min paus och det är en pass. Kanske 3 gånger per dag i under 5-7 dagar inför provet. Ska försöka mitt bästa nu när jag går i gymnasiet och innan allt blir mycket stressigare och sånt.

Acer 171
Postad: 13 okt 2021 22:22 Redigerad: 13 okt 2021 22:23

Och att jag stänger av min mobil helt. Men grejen är att vissa material finns på Teams som jag måste ha min data till när jag pluggat till provet men så brukar jag istället gå in på annat.. :(

oggih 1163 – F.d. Moderator
Postad: 13 okt 2021 22:47 Redigerad: 13 okt 2021 23:24

Det låter som att du har flera bra strategier på gång där!

Att minimera distraktioner är verkligen viktigt. Förutom att helt enkelt stänga av mobilen (vilket man kanske inte vill ifall man vill att folk ska kunna ringa en om det är något viktigt eller om man använder mobilen för att lyssna på musik) så kan man stänga av mobildata, stänga av alla onödiga notifikationer och sätta mobilen på ljudlös och/eller stör-ej-läge. När det gäller datorn så finns det olika produktivetsplugin som kan hjälpa en att inte bli distraherad, t.ex. Delayed Gratification och News Feed Eradicator till Google Chrome. Man kan också prova att komma överens med en pluggkompis om att hålla koll på varandra så att ingen fastnar i mobilen.

Något som hjälpte mig i början av min utbildning när jag kämpade med studietekniken var det här TED-föredraget av Tim Urban om prokrastinering. Jag vet inte riktigt hur väl det stämmer in på dina problem, men för mig var det väldigt hög igenkänningsfaktor, och han tips och liknelser har hjälpt mig komma ifrån mycket av det där extremt destruktiva uppskjutarbeteendet.

Acer skrev:

Jag förstår under lektionen men när jag väl kommer hem har jag glömt det mesta, som om jag aldrig gick till skolan från första början. 

Det är verkligen inget konstigt! Så tror jag det är för de flesta. Det bästa man kan försöka göra är att lite snabbt repetera det man har lärt sig så fort som möjligt, kanske redan under lunchrasten eller i vart fall samma dag på kvällen, och sedan fortsätta repetera saker kontinuerligt under kursens gång samtidigt som man lär sig nya saker.  Det behöver inte vara något jätteomständligt, utan jag tror huvudsaken är att man tänker lite aktivt på materialet på ett eller annat sätt och inte låter det gå flera veckor eller månader från inlärningen tills man tänker på det igen. Man kan t.ex. renskriva sina anteckningar, eller göra en kort sammanfattning eller lösa någon uppgift. Eller så kan man försöka ge en snabb sammanfattning av något av det man har lärt sig under dagen för sina föräldrar eller sina syskon om man äter middag tillsammans på kvällen!

Grejen är att eftersom alla i min klass och jag har börjat alldeles nyss med gymnasiet så känns det lite stelt att fråga det och alla är ganska blyga i klassen. 

Men det gör ju att det är guldläge att fråga folk nu! Det är så klart aldrig försent att skaffa nya kompisar, men det är lättare nu i början när alla känner sig lite vilsna och är på jakt efter nya kompisar, än att vänta tills längre in på terminen när det redan har hunnit bildas lite mer fasta kompisgäng. De flesta skulle antagligen bli jätteglada om någon vill plugga med dem efter skolan, så om du har någon klasskompis som verkar duktig och trevlig så tycker jag absolut att du ska ta mod till dig och fråga om det uppstår ett bra läge! :)

Ska försöka mitt bästa nu när jag går i gymnasiet och innan allt blir mycket stressigare och sånt.

Låter som en bra inställning! Ju tidigare man börjar jobba aktivt med sin studieteknik, desto lättare är det att bryta dåliga vanor och införa bättre vanor i stället. Så det är mycket bättre att reflektera över detta nu i början på gymnasiet än att gå igenom hela gymnasiet med kass studieteknik och sedan upptäcka på universitetet eller en arbetsplats att det inte fungerar.

Acer 171
Postad: 14 okt 2021 18:48

Tack så mycket för att du även noterade det jag skrev och svarade på det! :)

Svara Avbryt
Close