7 svar
178 visningar
Ygolopot är nöjd med hjälpen
Ygolopot 215
Postad: 14 okt 2021 08:39

Hur man kör Linux som sitt primära OS

Hej, behöver (och vill) lära mig Linux för skolan. Har testat att köra lite ubuntu i en VM men då min dator har slutat få nya uppdateringar så tänkte jag gå över till att köra Linux som primärt OS. Då jag definitivt är nybörjare tänkte jag köra på Zorin OS 16 (alternativt Pop OS eller Ubuntu). Har tre frågor kring detta:

1. Är Zorin OS 16 ett bra eller dåligt alternativ? Jag kommer nästan uteslutande använda datorn till att programmera på samt, såklart, ställa frågor på pluggakuten :)

2. Hur gör ni som använder Linux som primärt OS? Jag känner mig inte helt bekväm med att helt radera mitt nuvarande OS och bara ha Linux installerat. Framförallt då jag har saker på datorn jag kanske vill ha kvar. Om det går skulle jag dock kunna tänka mig att spara ner allt jag har på ett annat minne om det sen går att ladda in igen i framtiden, men det kanske inte ens är möjligt?

Jag förstår det som att man kan göra på tre olika sätt, VM, dual boot eller externt USB-minne och undrar helt enkelt hur ni som kör Linux primärt gör.

3. Flera programmerings-relaterade jobb har som krav/önskemål att man ska vara bekväm med att arbeta i Linuxmiljö. Är det någon här på forumet som vet vad dom menar med det? Jag känner mig bekväm i både MacOS och Win10 men "bekväm" i det här sammanhanget är ju ett väldigt diffust begrepp. Är det terminalen jag ska vara van användare av, varför i så fall?

Tack på förhand! :)

Matsmats 567 – Livehjälpare
Postad: 14 okt 2021 09:07

Ingen Linuxexpert men... aldrig hört talas om Zorin. Ubuntu är väl mest mainstream av allt och förhållandevis lättanvänt.
Du kommer att upptäcka att det finns minst lika många åsikter om detta som det finns Linuxanvändare.

När man skapar installationsmedia har jag för mig att man får möjligheten att göra så man kan testköra typ från en USB-sticka innan man installerar. Men man kommer ju inte att spara något i det fallet och det lär väl inte vara superprestanda. Mer av prova-på.

Har också gjort dual boot på någon dator och det verkar funka fint, förutsätter väl att man har hyfsat med plats på sin disk.
Läs på lite på Ubuntus site.

VM har en förmåga att krångla till det tycker jag, t.ex. med hur man släpper igenom nätverk, USB och liknande från värden till den virtuella maskinen. Så vill man ha det enkelt skulle jag själv valt dual boot eller blåsa maskinen. Men förstås, se till att göra ordentlig backup innan du börjar ifall något skulle gå på tok.

Antar att "bekväm med att arbeta i Linuxmiljö" betyder att man kan de vanligaste kommandona, förstår hur man dirigerar om input och output och liknande. Det finns många tutorials på nätet och överlag kan man nästan alltid hitta någon som har liknande problem som man själv.

Lycka till!

Ygolopot 215
Postad: 14 okt 2021 09:36

Tack så mycket för svaret, uppskattas verkligen! Jag ska nog testa att köra på dual boot och se hur det går :)

Dirigera om input och output har jag ingen aning om vad det innebär,  jag kan dom grundläggande git-kommandona samt leta mig runt bland och skapa folders samt öppna olika program från terminalen. Men ska gräva lite i det och se om jag förstår mer.

Matsmats 567 – Livehjälpare
Postad: 14 okt 2021 15:24

Med dirigera om input och output menar jag t.ex. att man kan låta output från t.ex. 'ls' gå till en fil, såhär: ls > minfil.txt.

Det finns flera varianter på detta. Och som alltid i Linux, många sätt att göra samma sak :).

CurtJ 1143
Postad: 14 okt 2021 17:11

Vill du ha tillgång till Linux utan att krångla till det så rekommenderar jag att köra MacOS. Där har du Linux i botten det grafiska MacOS, det bästa av två världar om du frågar mig (och de flesta programmerare jag känner). Du behöver inte starta om något VM eller boota om från usb, öppna ett terminalfönster så har du Linux.

CurtJ 1143
Postad: 14 okt 2021 17:14

Med van vid Linux-miljö så gissar jag att man menar att man är van vid någon av de kommandotolkar som finns, t ex bash, och att man har en hum om hur filstrukturen ser ut (vilket det finns många varianter på)

Tegelhus 225
Postad: 27 okt 2021 01:55

Lite sent svar, men ...

CurtJ skrev:

Vill du ha tillgång till Linux utan att krångla till det så rekommenderar jag att köra MacOS. Där har du Linux i botten det grafiska MacOS, det bästa av två världar om du frågar mig (och de flesta programmerare jag känner). Du behöver inte starta om något VM eller boota om från usb, öppna ett terminalfönster så har du Linux.

MacOS har inte Linux i botten. De har vissa likheter i och med att MacOS bygger på Unix i grunden, och Linux är inspirerat av och har många likheter med Unix. Trots att de har vissa likheter har de dock även väldigt många skillnader.

Sen har terminalen ingenting med Linux att göra. Linux är en familj av operativsystem, terminalen är ett program som körs på ett operativsystem. Det är helt olika saker.

Med det sagt ...

Aldrig hört talas om Zorin, så kan inte svara på det. Vill du ha något smidigt att använda skulle jag rekommendera Ubuntu, Linux Mint eller någon av deras varianter (t.ex. Kubuntu). De är alla ganska lika och lätta att använda, den huvudsakliga skillnaden för dig är nog det grafiska. Du kan ju googla hur de ser ut och välja det du tror du kommer tycka bäst om. Dessutom kan du provköra från USB innan du faktiskt väljer att installera något.

Jag kör själv dual boot och tycker det fungerar riktigt bra. Linux för skolarbete och programmering, Windows för spelande. På min stationära kör jag W10/Mint och på min laptop kör jag W10/Manjaro.

Ygolopot 215
Postad: 27 okt 2021 13:03

Tack så jättemycket för svaren allihop!

Jag körde på det alternativ du sa Tegelhus, Ubuntu och dual boot. So far so good :)

Svara Avbryt
Close