10 svar
385 visningar
KungenutanettK 44
Postad: 21 dec 2018 00:11

idiologier

Hej, ska skriva en uppgift om ideologier. Har en fråga, vet ni några ideoligier som påverkat hur vi valt att forma det svenska statsskicket? Kan ni kort berätta vilken, och hur?

KungenutanettK 44
Postad: 21 dec 2018 16:02

allt från facism till feminism. Socialism, liberalism och konservatism finns också med. Tillsammans med ekologism som jag helst skippar

Smaragdalena Online 78153 – Lärare
Postad: 21 dec 2018 16:09

Vilka ideologier ansluter sig våra riksdagspartier till? Vilka partier/ideologier är det som har haft tillgång till regeringsmakten de senaste 100 (exempelvis) åren?

KungenutanettK 44
Postad: 21 dec 2018 16:15

främst socialismen med visioner kring folkhemmet, men vet inte riktigt hur de förändrat Sverige.

Smaragdalena Online 78153 – Lärare
Postad: 21 dec 2018 16:21

Hurdant var Sverige innan socialdemokraterna kom till makten? På vilka sätt är Sverige annorlunda nu?

KungenutanettK 44
Postad: 22 dec 2018 14:30

Tänker faktiskt skriva om liberalismen istället, då sverige är ett land med yttrandefrihet, tryckfrihet osv. detta har ju skapats genom liberalismen. Tror du att det låter logiskt? får nämligen bara använda 2 ideologier och vill ha socialism/liberalism och facism/nationalism eller feminism

Jonto Online 9160 – Moderator
Postad: 22 dec 2018 16:37

Liberalismen har absolut varit bärande för det svenska samhället. Liberalismen har slagit igenom inom de flesta partier och har grundfundament som är brett förankrade i både den svenska opinionen och i princip i alla partier på olika sätt.

KungenutanettK 44
Postad: 22 dec 2018 18:20

Tack så mycket Jonto! De står ju för yttrande frihet osv, så du skulle säga att det är de som bidragit till att vi har ett sådant statskick idag?

Jonto Online 9160 – Moderator
Postad: 22 dec 2018 18:35 Redigerad: 22 dec 2018 18:37

Vi har inget liberalt statsskick så direkt. Vårt statsskick är en konstitutionell monarki. 

KungenutanettK 44
Postad: 22 dec 2018 18:38

Menar mer, att vi tex tagit makten ifrån kungen, som förr i tiden var ovanligt. Vi har tryckfrihet, yttrandefrihet osv. Kan man säga att det är tack vare liberalismen som detta har införts?

Jonto Online 9160 – Moderator
Postad: 22 dec 2018 22:15

Det beror på hur man ser på ideologier. Jag tycker uttrycket "tack vare" blir lite problematiskt eftersom det inte alltid är så att en ideologi i samhället blir rådande och sen rättar man sig efter den utan jag använder nog mer ideologier för att beskriva hur olika samhällen ser ut.

Jag skulle kanske hävda tvärt om att tryckfrihet, yttrandefrihet och så vidare är liberala reformer som har fått starkt stöd och idag ser som en självklarhet. Om du går tillbaks långt i tiden ex, till frihetstiden i slutet på 1700-talet när den första demokratin i Sverige såg sitt ljus så var den ju väldigt inspirerat från liberala tänkare i Europa. Så att orsakssambandet nästan är det motsatta att en ökad demokrati har gett ett mer liberalt samhälle, även om dessa idéer är inspirerade av liberalismen.

Det är nog många som inte tänker på dessa reformer som liberala idag utan det är för att de liberala grundvärdena blivit djupt rotade i det svenska samhället.

Det andra som kan vara intressant att titta på vad gäller liberalismen är den individuella friheten och individens fria val som ökat under 1900-talet i Sverige som kanske huvudsakligen två områden

politiska/ekonomiska friheter: Här finns ex det fria skolvalet, lägre skatter på arbete/inkomst, fritt vårdval, fri företagsamhet, avskaffande av monopol. Detta var saker som främst liberala partier drev förr ex. M, FP(nuvarande L.) och C drev för fyrtio-femtio år sedan men efter att borgerliga/liberala regeringar inför dessa saker har människor upplevt det som en viktig frihet i vardagen, som redan börjat ses som självklar av många som nu andra partier också måste förhålla sig till

medborgerliga/personliga friheter: Här finns ex. HBTQ-personers rättigheter, friare sexualitet, mer möjligheter för funktionsvarierade, ökade möjligheter att klä sig och tala som man vill i olika sammanhang. Detta är saker som inte  kanske främst kommer genom politiken utan är förändringar som skett i Sverige från ett på femtiotalet ganska stramt Kostymsverige med en mall som alla blev stöpta i till att man nu nästan uppmanas att vara sig själv, följa sitt eget huvud och kan uttrycka sig som man vill. Där tror jag du kan se en ganska stor förändring om du jämför Sverige 1958 och Sverige 2018 i vilka friheter i uttryck som finns.

Svara Avbryt
Close