13 svar
208 visningar
#älskamat är nöjd med hjälpen
#älskamat 105
Postad: 18 dec 2020 16:00

Immunförsvaret, uppsats om en infektionssjukdom

Hello

Behöver hjälp med mitt arbete om en infektionssjukdom där jag behöver beskriva hur immunsystemet reagerar på smittämnet. Sjukdomen jag ska skriva om är påssjuka, jag vill inte ha ett exakt svar så att jag skriver av men en översikt på hur immunsystemet fungerar. 

 

Frågeställningen är: Beskriv och förklara hur den sjuka personens kropp/immunsystem reagerar på smittämnet, hur personen lyckas tillfriskna och få ett långvarigt skydd mot det. Fundera varför immunsystemet inte lyckas med bekämpningen av ett smittämne.

mag1 8926
Postad: 18 dec 2020 16:03

Du har beskrivit din uppgift, men har du en fråga eller något du undrar över? Vad vill du få hjälp med?

nerskruvatsnille 100 – Fd. Medlem
Postad: 18 dec 2020 16:27

du kan ju kolla in dessa hemsidor, där beskrivs det på ett bra sätt. CDC sidan är bra för där finns det även information för sjukvårdspersonal. 

En bra bok att läsa som innehåller alla svar är: Medicinsk mikrobiologi och immunologi av Brauner et al. ( den är på svenska)

 

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/passjuka/

https://www.cdc.gov/mumps/index.html 

#älskamat 105
Postad: 19 dec 2020 14:06 Redigerad: 19 dec 2020 15:37

Har använt mig av folkhälsomyndighetens hemsida, men de skriver inget om immunsystemets reaktion. 

Hittade denna på engelska:

https://www.cdc.gov/mumps/lab/overview-serology.html 

 

Tack så mycket för tipset, om det finns fler källor som har mer info om antikroppar och sådant. Skriv snälla!

#älskamat 105
Postad: 19 dec 2020 14:07

Jag skrev ju min fråga; hur immunsystemet fungerar och reagerar på smittämnet, som i det här fallet är PAROTITVIRUSET (påssjuka virus).

mag1 8926
Postad: 20 dec 2020 17:16

Vilka ord har du använt när du sökt på nätet för att hitta mer information om hur immunsystemet fungerar och reagerar på smittämnet?

Hur immunförsvaret fungerar borde finnas beskrivet i din kursbok, och mer information finns det gott om både på nätet, t.ex. wikipedia. Samma sak gäller hur immunförsvaret reagerar på det virus du söker information om.

Vi kan inte gärna beskriva hur immunförsvaret fungerar, det är för mycket för en tråd - och finns dessutom redan beskrivet på nätet om inte så detaljerat i kursboken.

Har du fler frågor på något eller några steg i immunförsvaret funktion så får du gärna återkomma.

#älskamat 105
Postad: 21 dec 2020 09:43

Jag vet att det finns information överallt, men ville ha en kort beskrivning av någon som kan och har tid av hur immunförsvaret reagerar mot virus men specifikt mot parotitviruset. Har försökt att söka "hur reagerar immunförsvaret mot påssjuka" eller "immunförsvaret antikroppar mot påssjuka virus/parotitvirus" men får inga resultat. Det fortsätter bara att komma mer information om vad påssjuka är. 

mag1 8926
Postad: 21 dec 2020 18:33

Att hitta en kortfattad beskrivning på hur immunförsvaret reagerar på just parotitvirus blir nog svårt på svenska. På engelska kanske det finns.

Mer djupgående beskrivningar finns på engelska, men det kräver en bra överblick på immunförsvaret.

Men lite av svaret kan du lista ut baserat på hur sjukdomen visar sig, vad är typiskt med påssjuka? Hur kommer det sig att just ansiktet svullnar upp? Och hur kommer det sig att det tar sådan tid att bli frisk?

#älskamat 105
Postad: 21 dec 2020 18:36 Redigerad: 21 dec 2020 18:38

Ja såklart, engelska går lika bra!

Vad jag har förståt angriper parotitviruset vävnader, men specifikt varför den angriper spottskörtelvävnaden vet jag inte. Tack så mycket, ska försöka söka upp frågorna du har givit och återkommer om jag hittar några svar!

#älskamat 105
Postad: 25 dec 2020 12:49 Redigerad: 25 dec 2020 13:12

Hej, eftersom jag inte får posta en tråd med samma fråga. Kan någon snälla besvara frågan om det specifika immunförsvaret är det rätta svaret för min fråga om påssjuka. Alltså: Reagerar vårt immunsystem på det sättet att T-mördarceller blir av med infekterade virusceller och B-cellerna bildar antikropparna IgM och IgG samt minnesceller så att man inte kan bli smittad av påssjuka igen senare i livet?

Och varför lyckas immunförsvaret inte att kämpa emot påssjuka viruset, när det till exempel kan leda till hjärnhinneinflammation osv ?

Vill verkligen få bra betyg på denna uppgift då jag inte ligger så bra till i biologi...

#älskamat 105
Postad: 25 dec 2020 16:04 Redigerad: 25 dec 2020 17:52

Okay sorry, ville bara bli av med mina uppgifter då det är jullov :)

Smaragdalena Online 78300 – Lärare
Postad: 25 dec 2020 16:46
#älskamat skrev:

Excusez-moi, je m'impatiente :)

#älskamat, det står i Pluggakutens regler att mana skall vänta åtminstone 24 timmar innan man bumpar sin tråd. Detta gäller oberoende av hur otålig man är. /moderator

mag1 8926
Postad: 25 dec 2020 17:49

Du skrev tidigare i tråden att du skulle återkomma om du hittade några svar, så därför uppfattade i alla fall jag att du själv höll på att jobba med svaret och inte behövde mer hjälp.

 

#älskamat skrev:

Hej, eftersom jag inte får posta en tråd med samma fråga. Kan någon snälla besvara frågan om det specifika immunförsvaret är det rätta svaret för min fråga om påssjuka. Alltså: Reagerar vårt immunsystem på det sättet att T-mördarceller blir av med infekterade virusceller och B-cellerna bildar antikropparna IgM och IgG samt minnesceller så att man inte kan bli smittad av påssjuka igen senare i livet?

Ja i princip så stämmer detta. T-hjälparceller aktiveras även när de kontaktar MHC klass II receptorer. Väl aktiverade  stimulerar dessa celler T-mördarcellerna och B-celler. Denna stimulering bidrar till utvecklingen av B-celler (till antal och till att bilda B-minnesceller. Det finns även minnes T-celler.

Och varför lyckas immunförsvaret inte att kämpa emot påssjuka viruset, när det till exempel kan leda till hjärnhinneinflammation osv ?

Immunförsvaret lyckas läka ut virusinfektionen, men hjärninflammation (och även inflammation i testis, pancreas) kan ske under tiden. Processen att bli av med viruset tar ett tag, och då kan viruset spridas från de påverkade spottkörtlarna till andra delar av kroppen under läkningsprocessen. Spottkörtlarna genomflödas med mängder av vätska (blod/lymfa) per dygn och att en del av viruset sprids med denna vätska är nog något man får räkna med. Oftast blir det inget problem men hos en del individer inflammeras andra vävnader än spottkörtlarna strax bakom käken.

Dessa spottkörtlar heter för övrigt parotis på latin - därav inflammationens och virusets namn.

#älskamat 105
Postad: 25 dec 2020 18:01 Redigerad: 25 dec 2020 20:02

Jahaaa, okej tack så myckettt!

Förlåt att jag bröt emot några regler, ville bara ha fler svar medan jag försökte hitta fakta. Men nu förstår jag och har även riktat mig mot Magnus Ehingers videos, som har hjälpt väldigt mycket!

Vill bara ha hjälp med en sista fråga, har fastnat när det gäller T-hjälparceller. Har förstått att de aktiverar celler i immunförsvaret, och därmed aktiverar B-cellerna så att de bildar plasmaceller osv. Men vad menar du med att de själva aktiveras, och vad är MHC klass II ?

 

Och att de flesta inte drabbas av följdsjukdomarna, kan det bero på att de har ett starkt immunförsvar och det blir av med viruset innan det hinner sprida sig?

Svara Avbryt
Close