Kemiska bindningar i protein och laktos
Hej!
Behöver lite hjälp med bindningar både mellan atomer och molekyler i kasein (protein) och även laktos. Undrar också varför det är just de bindningarna?
Det enda jag vet är att det är vätebindning mellan molekylerna i laktos eftersom det finns starkt elektronnegativt atom som är syre och vätebindning blir bara när väte binder till N, F och O som i det här fallet är O, om jag uppfattade rätt :)
Är väldigt tacksam för svar!
Mellan kaseinmolekyler finns det en hel del vätebindning av samma orsak som i fallet med laktos. Inom både kasein och laktos finns kovalent bindning.
Sen är makromolekyler som proteiner lite speciella. De är så pass stora att de även binder till sig själva med vad man annars hade klassat som intermolekylär bindning, t.ex. vätebindning, dipol-dipol och till och med jonbindning. Man säger att proteiner har en primär, sekundär, tertiär och ibland även kvartär struktur. Du går djupare in på det i biokemin i kemi 2.