3 svar
195 visningar
snälla hjälp 1 – Fd. Medlem
Postad: 19 nov 2020 19:11 Redigerad: 19 nov 2020 19:33

Kokning av etanol och vatten

Hej, jag har under en laboration kockat en blandning av etanol och vatten.

Nu ska jag i min labbrapport förklara dessa saker:

vad händer med molekylerna i lösningen när det kokar?

Varför kokar det inte vid 100 grader?

 

Ska jag vara ärlig så förstår jag ingenting, tror det har något med diopl-dipolbindningar eller vätebindningar att göra men kan inte förstå ut det fungerar, snälla hjälp.

Labbrapporten ska vara inlämnad idag så lite stressad här hihi.

Tack.

natur12345 1 – Fd. Medlem
Postad: 3 dec 2020 13:09 Redigerad: 3 dec 2020 13:10

Hej!

Jag har också gjort denna laboration och har samma frågor som du. 

Kan du hjälpa mig?

Den ska lämnas in idag. :) 

mag1 8922
Postad: 3 dec 2020 19:34

Det finns två ämnen i blandningen, och dessa har olika kokpunkter. Så beroende på koncentrationen av t.ex. etanolen kommer kokpunkten skilja sig från vattnets kokpunkt. Ju högre koncentration av etanol, desto lägre kokpunkt för blandningen.

Titta på kokpunkten för etanol och jämför med vattnets.

Smaragdalena 78170 – Lärare
Postad: 4 dec 2020 08:56

Ingår verkligen detta i Ke1? /moderator

Svara Avbryt
Close