3 svar
115 visningar
Quacker 560 – Fd. Medlem
Postad: 25 jan 2019 13:48

Kolesterol

Jag vet jag i en annan tråd varit inne på detta - men hoppas det är okej att ställa en förenklad version av den långa "aningen" röriga tråden med 1 fråga:

 

Om jag kollar i ett näringsvärde för en råvara och ser kolesterol - är det gott kolesterol? bara ont? hur ska man tolka det?

Smaragdalena 78066 – Lärare
Postad: 25 jan 2019 14:14

Kolesterol är en bestämd kemisk förening. Det ämnet är varken ont eller gott. Kolesterol kombineras i kroppen med  lipoproteiner, och vissa av dessa kombinationer är skadligare än andra.

Quacker 560 – Fd. Medlem
Postad: 25 jan 2019 15:28
Smaragdalena skrev:

Kolesterol är en bestämd kemisk förening. Det ämnet är varken ont eller gott. Kolesterol kombineras i kroppen med  lipoproteiner, och vissa av dessa kombinationer är skadligare än andra.

 Nja inte jättemycket klokare, eller jo lite - men samtidigt när man läser:

Vad avgör tex om ett livsmedel höjer HDL/LDL eller sänker HDL/LDL. 

Och ska man ens kolla på totalmängden kolestrol i ett livsmedel, om ja/nej varför?

Känns verkligen som jag missar något - för jo jag har läst wikipedia mm även tidigare men förstår det "helt enkelt" inte...

Smaragdalena 78066 – Lärare
Postad: 25 jan 2019 15:46

Om du inte äter tillräckligt mycket kolesterol, kommer din kropp att skapa  kolesterol. Om du äter mycket kolesterol, kommer din kropp inte att bilda lika mycket.

Från Wikipedia:

Kolesterolet i kroppen härstammar både från nysyntes och från intagen föda. Den största mängden kolesterol i människokroppen syntetiseras

 

I dagligt tal omnämns ibland "gott och ont kolesterol", HDL-kolesterol och LDL-kolesterol. Detta syftar dock inte på själva kolesterolmolekylen, utan på lipoproteinerna LDL (low density lipoprotein) och HDL (high density lipoprotein), som transporterar både kolesterol och annat fett i blodet. I korthet fraktar LDL fett från levern ut i kroppen, medan HDL för fett tillbaka till levern

 

Höga kolesterolhalter kan i många fall förebyggas genom en sund kost och lagom motion. Vissa livsmedel har en tendens att öka kolesterolhalter i blodet medan andra till och med kan sänka LDL-halter. Till exempel är det välkänt att betaglukaner från havre och växtsteroler bidrar till att sänka kolesterolhalter.

Transfetter sänker HDL och höjer LDL. Den stora ökningen av hjärt- och kärlsjukdomar under den andra halvan av 1900-talet sammanfaller med det ökade intaget av margarin med dess innehåll av industriellt bildat transfett. Detta industriellt bildade transfett försvann från tillverkningen i mitten av 1990-talet med hjälp av förbättrade tillverkningsmetoder, vilket gör att margarinet inte längre tillför industriellt bildat transfett

Är detta svar på dina frågor?

Svara Avbryt
Close