Kraftmoment - lossa en hjulbult i ett hjul för att byta däck
Hej, nu är jag tillbaka från sommarlovet och redo att ta mig igenom mitt sista år på gymnasiet :D.
Iaf, jag behöver hjälp med att förstå detta som står i min fysikbok. Det jag inte förstår är att om hävarmen är dubbelt så lång och kraften lika stor i båda fallen - blir det då lättare för mig lossa en hjulbult för det de säger är att kraftmomenten är dubbelt så stor men jag fattar inte vilken kraft det är.
Ja, det blir hälften så "tungt" att lossa bulten. Anledningen till citationstecken är att det fortfarande krävs samma vridmoment, men eftersom staven är längre krävs det mindre kraft. Kraften i fråga är den kraft dina muskler uppbådar när du vrider stången.
Den kraft du trycker på hävarmen med. Om man trär på ett metallrör på änden på sin skiftnyckel blir man väldigt stark, vilket är bra om muttrarna har rostat fast. Man sätter foten på änden av röret och behöver inte ta i särskilt hårt alls.
Aha så i a) behöver man ta i med en större kraft för att hävarmen är kortare och man behöver uppnå kraftmomenten medan i b) så behöver man inte ta i med en större kraft för att hävarmen är längre. Man kommer ändå att uppnå samma kraftmoment som i a). Tänker jag rätt?
Byta däck är ganska "knepigt". Byta hjul är enklare :-)
detrr skrev:Aha så i a) behöver man ta i med en större kraft för att hävarmen är kortare och man behöver uppnå kraftmomenten medan i b) så behöver man inte ta i med en större kraft för att hävarmen är längre. Man kommer ändå att uppnå samma kraftmoment som i a). Tänker jag rätt?
Mycket riktigt! Dock måste man komma ihåg att det finns en gyllene medelväg. Om ditt rör är hundra meter långt, blir det ändå tungt, eftersom du måste trotsa rörets tröghet. Det finns alltså en viss gräns för när röret börjar bli för långt:
Okej, då förstår jag. Tack för hjälpen :)