Kvantitativ analys
Jag har helt kört fast i den gamla klassikern.
a) Välj ut en kvalitativ analys eller en kvantitativ analys som du utför i din vardag eller någon gång har utfört. Beskriv hur den går till och vad denna analys innebär.
b) Tänk nu ut en analys, som går att göra mer noggrant i ett laboratorium. Förklara utförligt hur denna går till. Det kan vara antingen en kvantitativ eller kvalitativ metod. Här behöver du söka fakta i minst 2 källor och jämföra dessa.
Som jag förstår det ska det vara samma typ av analys, en som man utför i vardagen och samma analys som utförs mer noggrant i ett labb. Jag tänkte använda exemplet hur man mäter vatten hemma vs i ett labb. Hemma använder jag mig av dl- eller litermått vid t ex brödbakning. I ett labb används andra mätinstrument etc.
Men nu är jag osäker - är detta verkligen en kvantitativ analys?
Ja det är en sorts kvantitativ analys. Om du använder ett decilitermått hemma så brukar man använda en mätkolv, mätpipett eller en vollpipett på labbet.
Kvalitativ analys kan vara att använda smaksinnet, t.ex. smaka på lemonad och känna ifall den är sur. Där finns det stora skillnader gentemot när man använder labutrustning för att ta reda på om något är surt. Hur fungerar det om man tillsätter mer socker i lemonaden, blir den då mindre sur ur ett kemiskt perspektiv?
Nej, det blir det inte. Men våra smaksinnen är inget pålitligt mätinstrument. När jag kokkonserverar äppelmos hemma (där pHn i konserven alltid måste vara lägre än 4,6 för att säkerställa att konserven är säker) spelar det ingen roll om jag tillsätter socker till konserven eller inte. pH-värdet är detsamma.
Jag hade nog också nämt vattnets olika densitet beroende på temperaturen. Vid 4 grader är densiteten 1g/cm3, annars är den lägre. På så sätt gör det även att väga sig fram på labb.
mrs.hands skrev:Nej, det blir det inte. Men våra smaksinnen är inget pålitligt mätinstrument. När jag kokkonserverar äppelmos hemma (där pHn i konserven alltid måste vara lägre än 4,6 för att säkerställa att konserven är säker) spelar det ingen roll om jag tillsätter socker till konserven eller inte. pH-värdet är detsamma.
Precis, där har du alltså något annat du skulle kunna skriva om. Smaksinnet kan störas av andra smaker än surt (t ex sött) så att man inte känner av de sura ämnena lika tydligt även om de finns där.
mrs.hands skrev:Jag hade nog också nämt vattnets olika densitet beroende på temperaturen. Vid 4 grader är densiteten 1g/cm3, annars är den lägre. På så sätt gör det även att väga sig fram på labb.
Ja det är en bra synpunkt. Volym är till skillnad från massa beroende av temperaturen.
Tack för hjälpen!