5 svar
387 visningar
Sputnik67 är nöjd med hjälpen
Sputnik67 404
Postad: 5 mar 2021 20:55 Redigerad: 5 mar 2021 20:56

Labbrapport - frågeställningar

Hej! Jag ska göra en etologilabb där jag hade tänkt göra en labb liknande till det pavlo gjorde med sina hundar, men istället se om det går att göra samma sak med min katt. Betingade reflexer är det jag då tänker undersöka. Min första frågeställning kan möjligtvis vara: om det faktiskt går att få min katt att utlösa någon sorts nyckelhandling från en nyckelretning som har tränats in. Min andra fråga är hur min katt kommer att reagera. Tex ökad salivproduktion (även om det verkar ogenomförbart i praktiken) eller något annat. Min tredje kan vara om en katt kan göra samma kopplingar som en hund, eller om de skiljer sig åt och hur de gör det.

Tror ni  att dessa frågeställningar är rimliga?

mag1 8932
Postad: 5 mar 2021 21:18

Ja, frågeställningarna 1-2 är rimliga. Men se till att välja en juste handling, tänk på att katten inte direkt har gått med på ditt experimenterande!

Tvåan kanske är enklare att dokumentera utifrån ett nytt eller förstärkt beteende, salivsamlande likt Pavlov går ju inte (vare sig praktiskt eller etiskt).

Trean är lite knepigare, men denna borde du kunna undersöka i alla fall på litteraturnivå.

Du behöver nog börja med att undersöka om motsvarande redan gjorts för tamkatter. 

Sputnik67 404
Postad: 6 mar 2021 15:27

Hej! Jag tänker ge min katt kattgodis, och samtidigt som jag gör det så kommer jag också göra ett sorts specifikt ljud. Ska se om katten enbart kommer att reagera på ljudet efter ett tag. 

mag1 8932
Postad: 7 mar 2021 10:13

Okej, motsvarande en klassisk betingning. Det görs bl.a. med hundar för att effektivt träna in ett nytt och önskat beteende, som t.ex. kom, sitt, stanna, hämta bollen (eller fågeln). Du kan till och med ta ett helt nytt ljud och inte din röst , som katten redan är bekant med. Ropar du t.ex. på katten och ger den godis kan det vara så att den kommer ändå, för den känner igen din röst. Kanske vissla, knäppa med fingrarna eller använda en klicker.

Du kan ju fundera på om di/ni inte redan gjort detta med katten i samband med att den får mat. Kommer den när torrfodret rasslar till i kartongen (eller motsvarande förpackning med kattmat ni använder)? I så fall är ljudet från förpackningen redan betingat.

Sputnik67 404
Postad: 11 mar 2021 19:03 Redigerad: 11 mar 2021 19:06

Hej! Tror du det finns någon evolutionär fördel till att min tamkatt reagerar på detta vis? Själv tror jag att detta beteende är universellt för alla levande organismer. Däremot så är det bara en gissning. En organism måste ju kunna associera och börja koppla till att ett specifikt ljud betyder någonting?

mag1 8932
Postad: 11 mar 2021 20:08

Absolut finns det en evolutionär fördel, det som sker är att djuret lär sig en omständighet som ger en positiv återkoppling, både för 1) överlevnaden (maten), och 2) i djurets belöningssystem där stress och hunger dämpas och en känsla av att vara välfödd/välbefinnande uppfattas.

Om detta ljud är en vissling från husse/matte eller någon som säger "fika?" vid rätt tillfälle spelar ingen roll, det är samma betingning och respons (ja, bulle vore smarrigt nu).

Belöningssystemet som påverkar detta är under evolutionen anpassat för att för att säkerställa överlevnaden och att individen skall satsa på fortplantning och få avkomma som överlever. Ett djur som inte fokuserar på att skaffa föda kommer inte klara sig i konkurrensen med andra djur av samma art, och då kommer den inte heller fortplanta sig lika mycket eller inte alls - vilket resulterar i att djur med lägre drivkraft sedan länge konkurrerades ut.

Motsvarande beteende/belöning sker även med oss människor, vår kropp ger hela tiden positiv återkoppling på beteenden som har hjälp till att hålla våra förfäders/mödrar och deras barn vid liv (t.ex. minskad hungerstress efter mat, dåsighet efter fysisk ansträngning, välbefinnande efter sex etcetera). Så klart finns även negativ återkoppling (trötthet i brist på sömn, stress och otålighet vid hunger m.m.).

Svara Avbryt
Close