16 svar
522 visningar
helena 93 – Fd. Medlem
Postad: 23 apr 2021 00:35

laboration ärtor i en termosflaska

hej jag har genomfört en laboration där jag hade lagt i ärtor i en termosflaska som var täckt av bomull. innan jag hade lagt ärtorna i termosflaskan hade jag blötlagt ärtorna. laborationen gick ut på att jag skulle observera temperaturen i termosflaskan under två dagar och även se om ärtorna börjar gro. jag la termosflaskan liggandes så som labbhandledningen instrukterade. nnu när experimentet är klart har jag fått resultatet att ärtorna började gro men det blev ingen temperaturskillnad.

jag har svårt att förstå varför det inte är en temperaturskillnad? jag hade förväntat mig att temperaturen skulle öka då ärtorna skulle genomföra cellandning för at gro då det inte fanns någon solljus. och med cellandningen frigörs det ju energi så då bör det bli lite varmare? 

mag1 8923
Postad: 23 apr 2021 09:22

Ja det låter som ett korrekt antagande att det skull bildas värme under cellandningen. Troligtvis är värmeskillnaden för liten för att kunna mätas (d.v.s. samma temperatur innan som efter), eller så har den extra värmen som frigjordes under cellandningen helt enkelt avgivits till omgivningen - så att temperaturen utjämnats.

Vad det samma temperatur i rummet när du mätte i början som efter 2 dagar?

helena 93 – Fd. Medlem
Postad: 23 apr 2021 11:48

Rumstemperaturen var 21 grader och teemosflaskan hade en innertemperatur på 21,9 från början och i slutet 22 grader. 

Men borde inte bomullstussen stänga igen öppningen i termosen så att ingen värme går ut?

mag1 8923
Postad: 23 apr 2021 12:03

Temperaturskillnaden på 0,1 grad låter inte så mycket. Det är en ökning på ca 0.5%, och jag misstänker att temperaturen i rummet där termosen låg varierade mer än så under experimentets tid.

Var rummets temperatur 21 grader hela tiden? För om termosen ligger nära ett fönster kan solljuset värma den under dagen och den svalnar lite under natten.

Bomullstussen minskar värmeförlusten, men stoppar den inte helt. Hade du haft en kork till termosen skulle temperaturen utjämnats ännu långsammare, men då riskerar ju ärtorna att inte gro (om koldioxid bildas och inget färskt syre kommer in). Till och med med korken åtdragen utjämnas temperaturen i termosen även om det går långsamt.

helena 93 – Fd. Medlem
Postad: 23 apr 2021 14:59

 

Men så orsaken till att det är temperaturskillnad på 0,5% är att bomullstussen inte stoppar värmeförlusten helt? Utan endast bevarade ca 0,5% av värmen? 

Hade termosen varit stängd borde väll ärtorna gro lite grann? Det finns ju fortfarande lite syre i flaskan tänker jag?

mag1 8923
Postad: 23 apr 2021 16:30
helena skrev:

 

Men så orsaken till att det är temperaturskillnad på 0,5% är att bomullstussen inte stoppar värmeförlusten helt? Utan endast bevarade ca 0,5% av värmen? 

Ja det är ett sätt att tolka det, att termosen endast klarade av att behålla en värmeskillnad på 0,1°.

Och förutsatt att temperaturskillnaden kunde förväntas bli större (vilket du antydde, och det låter rimligt att mer värme bildas) är det en förklaring till att skillnaden inte var större, att bomullen inte isolerar så bra i den miljön som experimentet utfördes.

 

Hade termosen varit stängd borde väll ärtorna gro lite grann? Det finns ju fortfarande lite syre i flaskan tänker jag?

Jodå några dagars cellandning går nog, om inte termosen är helt fylld med ärtor (då blir tiden med fungerande cellandning endast kortare, det går ändå). Till och med om locket skruvats i delvis skulle det locket ändå isolerat bättre än bomullen.

helena 93 – Fd. Medlem
Postad: 23 apr 2021 16:48 Redigerad: 23 apr 2021 16:53

Tack så mycket för hjälpen! 

Har en till fråga av nyfikenhet:

Om termosen var helt stängd och ärtorna genomförde lite cellandning, vad händer när syret tar slut? Genomför de anaerob cellandning och bildar etanol och koldioxid?  Kanske en dum fråga men skadas ärtorna av anaerob cellandning?

mag1 8923
Postad: 23 apr 2021 16:59 Redigerad: 23 apr 2021 16:59

För all del :)

När syret tar slut saktas metabolismen ner och när cellerna inte längre kan fortsätta med anaerob metabolism dör de. Jag vet om inte ärtcellerna kan fermentera, d.v.s. bilda etanol och koldioxid. Under den anaeroba metabolismen ackumuleras restprodukter, och ganska snart blir det för mycket av dessa så cellerna börjar lida av det och saktar ner för att sedan dö. 

helena 93 – Fd. Medlem
Postad: 23 apr 2021 17:24

Okej då förstår jag tack så mycket 😊

helena 93 – Fd. Medlem
Postad: 24 apr 2021 15:09

jag kommer tillbaka till detta inlägget igen då jag inser nu att jag inte riktigt förstår något som du skrev. "När syret tar slut saktas metabolismen ner och när cellerna inte längre kan fortsätta med anaerob metabolism dör de. " 

vad menade du med anaerob metabolism? är metabolism samma sak som cellandning? i såfall hur? 

mag1 8923
Postad: 24 apr 2021 15:58 Redigerad: 24 apr 2021 16:15

Metabolismen (=ämnesomsättning) i ärtornas celler sker vanligtvis med syre, men det behöver det inte. Med syre blir det cellandning (d.v.s. nedbrytande metabilism, så kallad katabolism, till skillnad från uppbyggande metabilism så kallad anabolism, t.ex. under fotosyntes).

Men alla celler kan utvinna energi utan syre, men oftast endast en begränsad mängd/under kort tid. Våra muskler kan göra detta under kort och kraftig ansträngning (vi springer allt vi kan på 100 meter), bl. a. genom att cellerna från pyrovat bildar laktat (kallas även mjölksyra, och det är den som det syftas på när vi får "mjölksyra i musklerna" och de helt enkelt helt tappar kraften en kort stund).

Så i ärtans celler kommer cellandning ske, tills syrehalten börjar bli låg, och cellerna då börjar ackumulera mjölksyra och andra restprodukter från metabolism vid lite syre. I samband med detta kommer cellerna börja anpassa sig till den låga mängden syre, och dra ner på sin metabolism, då detta direkt minskar syrebehovet. Men cellerna behöver hela tiden lite energi så efter en tid är allt syre slut, och cellerna har fyllts med restprodukter som laktat - så de dör, genom kvävning. 

Skulle din termos istället ha ett litet fönster skulle solljus kunna komma in, och då ärtorna gror och bildar blad kan de utnyttja energin i solljuset för fotosyntesen under dagen, och använda cellandningen under natten - trots att ärtorna är avskilda från omgivningen. De klarar genom detta kretslopp att leva, även i den förslutna flaskan. Det tillkommer inget kol i form av koldioxid, så de kan inte växa men de skulle nog klara sig ett tag (även om fukten i flaskan nog skulle få mögel och annat att äta upp groddarna ganska snabbt).

helena 93 – Fd. Medlem
Postad: 24 apr 2021 18:24

tack för ett så utförligt svar :) men tyvärr så förstår jag fortfarande inte. jag förstår det här med att när syrehalten blir låg kommer cellen att genomföra anaerob cellandning och när mängden restprodukter blir för stora kommer cellen att kvävas. 

det jag inte förstår är hur metabolism dvs ämnesomsättningen kommer in i detta. förlåt om jag är jobbig men jag förstår tyvärr inte. har suttit och läst din text flera gånger och försökt söka på nätet och leta i min bok men jag har inte blivit ett dug klokare.  hoppas att du kanske kan förklara lite mer? eller kanske skicka en lärorik länk ? 

mag1 8923
Postad: 24 apr 2021 19:18

Tror jag förstår, skall försöka förklara.

Ämnesomsättningen (=metabolismen) kan ske nedbrytande, som i vår kropp med t.ex. glykolysen, citronsyrascykeln och elektrontransportkedjan som använder syrgas (men detta kommer i Ke2 tror jag). Under dessa steg omvandlar vi glukos till koldioxid och vatten, samt en massa energi i form av ATP.

Växtcellerna kan både utnyttja sin lagrade energi i form av kolhydrater som glukos, precis som vi. Samt de kan även med hjälp av solljus och koldioxid bygga upp kolhydrater - de har kapaciteten att göra bägge.

Men cellerna i ärtorna kan inte genomgå fotosyntes (de har ju inga blad ännu, inte heller något ljus i termosen för den delen) så de kommer behöva använda den lagrade kemiska energin i ärtan för att gro. De är med andra ord begränsade till cellandningen, och den kräver syre.

När syrehalten minskar kommer inte lika mycket syre in i cellerna, så de kan inte genomföra cellandningen lika snabbt (tillgången på syre begränsar). Så det går inte för cellerna att skapa lika mycket energi som vanligt, och då energitillgången och tillgången på syre minskar saknas det helt enkelt substrat till de enzym som skapar energin. Det blir lite som att hela grillen är glödhet men du får bara en korv i taget att laga till, så det går långsammare att tillaga maten, så gästerna får ta det lugnt och vänta. Liknande att cellens alla energikrävande processer får mindre energi och allt går långsammare - så därför saktar metabolismen ner. Och efter ett tag dör cellerna av energibristen (gästerna i liknelsen tröttnar nog också efter ett tag och går till pizzerian, och din fest dör).

helena 93 – Fd. Medlem
Postad: 24 apr 2021 19:33

jag tror faktiskt att jag har förstått hur allting funkar, ( inte riktigt säker, men ganska så säker) tack så mycket för hjälpen och att du tog din tid för att hjälpa mig :) 

om jag har frågor om detta eller vill kontrollera ifall jag tänker rätt och förstått, kan jag återkomma imorgon?

mag1 8923
Postad: 24 apr 2021 20:22

Kul att det blev lite mer klarhet, och för all del!

Återkom om du önskar :)

helena 93 – Fd. Medlem
Postad: 25 apr 2021 12:22

nu vill jag kontrollera så att jag har förstått det här från början till slut: 

ärtorna i termosen hade börjat gro och temperaturen hade ökat i termosflaskan. då ärtan hade tillgång till vatten, syre och druvsocker men inte solljus antar jag att den genomförde aerob cellandning för att gro. när ärtan genomförde cellandning frigjordes energi i form av värme ut till termosen. men på grund av att termosflaskan hade en bomullsbit som lock kunde inte mycket värme i termosen bevaras. bomullsbiten var helt enkelt inte tillräckligt isolerande.

i det här fallet var ärtans metabolism väldigt aktiv då det tillfördes nytt syre in i termosen hela tiden eftersom bomullsbiten inte var så isolerande. men om termosen var väl stängd hade syret varit en begränsad resurs vilket skulle innebära att den aeroba cellandningen snart skulle upphöra. när den aeroba cellandningen upphör börjar växtcellen genomföra anaerob cellandning dvs ämnesomsättningen som pågår i cellen kommer inte längre genomförs med syre. när cellandningen genomförs utan syre bildas restprodukter. och när det finns för mycket restprodukter kommer cellerna att kvävas och dö. men samtidigt som den anaeroba cellandningen sker saktas cellens metabolism ner då det inte längre finns lika mycket energi i cellerna som i aerob cellandnning för att genomföra de processer som krävs för att omsätta ämnen till cellen.

hoppas att du förstår hur jag tänker. du får gärna göra nån notering eller något om det är något jag har glömt eller missuppfattat 

tack i förhand :)

mag1 8923
Postad: 25 apr 2021 14:30

Jag har inget att tillägga, det du skrivit sammanfattar helheten.

Svara Avbryt
Close