Reaktionshastighet och katalysatorer
Hej! jag har utfört en laboration under veckan och ska nu skriva en labbrapport på denna. Laborationen gick ut på att undersöka reaktionshastigheter och vad som påverkar denna.
Bägare skulle fyllas med 1ml väteperoxid (3%) och sedan skulle följande tillsättas till varsin bägare; rå, kokt och fryst potatis, rå, kokt och fryst lever, brunsten (en bägare utan anpassning, en bägare placerad ovanpå isbitar, en bägare i ett hett vattenbad), en bloddroppe.
Mitt problem är att jag inte riktigt förstår varför de olika bägarna reagerar på olika vis!
Välkommen till Pluggakuten!
Vad hände i de olika bägarna?
Smaragdalena skrev:Välkommen till Pluggakuten!
Vad hände i de olika bägarna?
Hej! dessa var mina resultat
Kokt potatis: ingen reaktion
Rå potatis: reaktion sker, långsam och små bubblor formas
Fryst potatis: större bubblor bildas, långsam reaktion
Brunsten (normal temp): snabb, kraftig reaktion
Brunsten( varmvatten): lång reaktion, kraftig
Brunsten (is): kort reaktion, inte lika kraftigt bubblande
bloddroppe: väldigt snabb reaktion med mycket bubblor
kokt lever: ingen reaktion
rå lever: kraftig reaktion, ihållande
fryst lever: lugn och ihållande reaktion
Börja med att leta upp de bägare där det inte skedde någon reaktion. Vad hade du tillsatt för ämnen till de bägarna? Vad har dessa tillsatser gemensamt?
Smaragdalena skrev:Börja med att leta upp de bägare där det inte skedde någon reaktion. Vad hade du tillsatt för ämnen till de bägarna? Vad har dessa tillsatser gemensamt?
I de bägarna med kokta ämnen hände inget, har det att göra med enzymerna?
Ja. Vad händer med proteiner; t ex enzymer, när de upphettas?
Smaragdalena skrev:Ja. Vad händer med proteiner; t ex enzymer, när de upphettas?
De bryts ner!
Kan man skriva reaktionsformler på dessa? Har försökt klura ut hur dom skulle se ut men kan inte riktigt få ihop det
Reaktionsformler för vad? Reaktionerna som inte sker, eller denatureringen för proteinerna när de upphettas?
Smaragdalena skrev:Reaktionsformler för vad? Reaktionerna som inte sker, eller denatureringen för proteinerna när de upphettas?
Proteinerna som upphettas tänkte jag på
Det är nog svårt att göra en mer precis reaktionsformel än "fungerande enzym => icke fungerande protein" med ett litet "värme" ovanför pilen.
Smaragdalena skrev:Det är nog svårt att göra en mer precis reaktionsformel än "fungerande enzym => icke fungerande protein" med ett litet "värme" ovanför pilen.
Okej tack :)
Angående bloddroppen, vad kan det vara som gör att reaktionen blir så kraftig med den?
Ett effektivare enzym, d v s en effektivare katalysator.