1 svar
9891 visningar
Messi1010 13
Postad: 15 mar 2019

Lek och Allvar

Hej!

Går svenska som andra språk 1 och ska ha nationella prov snart där vi ska skriva ett talmanus om temat lek och allvar. Jag har lyckats bli klar med den men det känns som den inte riktigt håller sig till temat eller kan det också vara att jag överanalyserar därför undrar jag om någon hade kunnat läsa igenom den och kommentera vad ni tycker hade det då uppskattats.

 

Vad gör en vinnarskalle?


Inledning: Hur många här inne har varit med om en person som gör allt för att vinna?  Jag skulle personligen tro att ni alla har varit med om en sådan person. Man brukar oftast identifiera dessa typer av personer som vinnarskallar. Jag är själv en vinnarskalle men det är inte många personer som vet vad utgör en vinnarskalle det handlar mycket mer än om att de är tävling riktade. Det är på grund av detta jag har valt att prata om vad gör en vinnarskalle, när är det en lek och när blir det allvar.


Huvuddel: Ur mina egna erfarenheter av att vara en vinnarskalle handlar det om att aldrig ge upp och aldrig sluta tro på sig själv.  Detta kan skapa problem och ett exempel på från mitt liv där en situation är både en lek och ett allvar är på idrottslektionerna. De finns några personer som är väldigt tävlingsinriktade inom idrotten där jag är en av dem och tar det på ett allvarligt sätt där vi kämpar hårt för att vinna t ex på spökboll och vi kan bli arga om vi förlorar eller vi ser  någon fuska, medans andra ser det som en lek och lägger inte mycket energi kring att bry sig om man vinner och eller om någon fuskar. Detta kan leda till friktion mellan oss vinnarskallar och de som inte bryr sig om de hamnar inom samma lag. Det kan göra att leken eller spelet blir tråkigt om en vinnarskalle hamnar med andra som inte bryr sig eftersom de känner att dem är enda som kämpar. De som kämpar tycker de blir tråkigt eftersom vi vinnarskallar klagar för mycket.


Genom hela livet märker vi hur olika saker splittras mellan lek och allvar t ex vår skolgång. I en tidig ålder handlar det bara om att leka och socialisera sig med andra barn. Men desto äldre och bättre vi blir desto mer allvar blir det och mindre lek. Grundskolan började mest som en lek men blir progressivt mer allvar tills den slut i nian blir en jämn mix mellan allvar och lekar. De är här som vinnarskallar kommer in. Vinnarskallarna separerar leken från allvaret. Vinnarskallar vill alltid utvecklas och söker konstant utmaningar. Efter gymnasiet ökar skillnaden mellan lek och allvar exponentiellt där vinnarskallarna kommer att välja den linje där allvaret blir större medan de som vill fortfarande “leka” väljer den linje där allvaret är mindre. Ett annat bra exempel är sport. T ex när man var liten spelade många ofta fotboll, oavsett hur bra du var,  för kompisarna och gemenskapens skull. Ju äldre man blev desto mer ökade allvaret och de som bara lekte slutade i efterhand.


En vinnarskalle som jag nämnt kämpar alltid och de vill alltid utvecklas. Men bara för detta innebär de inte att dem alltid kommer att lyckas. För de kommer misslyckas, jag själv har misslyckats och det kommer ske flera gånger. Men frågan är kommer du ge upp direkt eller kommer du omvandla ditt misslyckande till bränsle och lärdom för att kämpa ännu hårdare nästa gång. Gör du det andra är du en vinnarskalle och det innebär att ingen kan stå i din väg. Men något problem som kan inträffa genom att vara en vinnarskalle ur min egen erfarenhet är att de kan bli ett problem när de inte har något att kämpa för. Genom att ha spenderat en tid till att alltid försöka vara på toppen blir det jobbigt senare när de inte har något att vara toppen på. De kan leda till att de känner sig nere och värdelösa där de inte riktigt kan njuta av livet.


Avslutning: Avslutningsvis skulle jag vilja sammanfatta att en vinnarskalle är en person som reser sig vid motgångar och försöker igen, en person som alltid kämpar och en person med viljan att alltid utvecklas. De finns både positiva och negativa delar med att vara en vinnarskalle men det viktigaste är att du kör ditt eget race.

ConnyN 727
Postad: 15 mar 2019

Det ser mycket bra ut tycker jag.
Möjligen lite mycket fokus på vinnarskalle, men du har ändå gjort några inlägg om lek så på det stora hela så tycker jag att du gjort ett bra arbete.

Några småfel, men mycket bra svenska överlag.

Svara Avbryt
Close