3 svar
327 visningar
emmajohansson är nöjd med hjälpen
emmajohansson 2 – Fd. Medlem
Postad: 28 maj 2019 18:33 Redigerad: 28 maj 2019 19:33

Litteraturanalytisk uppsats (Maus av Art Spiegelman) - i behov av akut hjälp!

Hej!

Jag går i åkurs 9 och har fått en uppgift i svenskan som är baserad på en bok vi har läst, boken heter Maus och är skriven av Art Spiegelman. Om ni har läst denna bok nyligen eller är bekant med den sedan förut så är ni varmt välkomna att hjälpa till och diskutera dessa frågor! Behöver all hjälp jag kan få då deadline är imorgon (29/5). 

Det jag hittils har diskuterat kring boken är att eftersom boken är skriven i serieroman format så skapade det en annan förståelse (eftersom det är bilder som beskriver händelserna och ger ett annat utryck i känslor) jämfört med om den hade varit skriven som en vanlig roman.

Vladek framställs som en "surgubbe", snål, lite rasistisk(på grund av hans upplevelser), ledsam och stark/uthållig). Artie framställs som skuldmedveten och medlidsam. I boken får man också följa Vladek både som gammal och ung - gammal när han återberättar sin historia och ung när han upplever 2VK/förintelsen.

Boken är baserad på Vladeks tid under andra världskriget men den del som har påverkat boken mest är förintelsen då det var en väldigt grym tid och process + den faktorn att Vladek och hans hustru överlevde förintelsen. Det jag tror är en del av bokens budskap är att påminna oss om denna händelse och att aldrig återupprepa den igen - att inte låta makten hamna i fel händer och låta hat erövra oss. 

Det uppgiften går ut på är följande:

Skriva en uppsats där du diskuterar....

  • bokens innehåll
  • Vladek & Arties roller i boken
  • samt hur den historiska kontexten påverkat boken och dess budskap

Någon som har läst den och kan hjälpa mig med dessa frågor?

Tacksam för alla svar!

Mvh Emma

SeriousCephalopod 2692
Postad: 28 maj 2019 19:04 Redigerad: 28 maj 2019 19:08

Det är nog får som har läst den serieromanen så pass nyligen att de kan ådra sig dess innehåll i detalj, men nog desto fler som i alla fall är bekanta med den. Jag läste den för 5 år sedan men skulle inte kunna besvara dem i detalj utan att ta ned den från hyllan och öppna upp wikipedia parallellt. 

Oavsett så är forumets regler att forumiterna ska undvika att ge raka svar på studenters frågor, då sådant riskerar vara alltför nära definitioner av fusk, utan istället huvudsakligen fokusera kritisera eller hjälpa till att utveckla studenternas egna svar.

Om du behöver hjälp med att faktiskt formulera svar snarare än att diskutera och utveckla de du formulerat så kanske det här är fel forum för att kunna lösa det problemet på så kort varsel och forum med ett större fokus på serieromaner specifikt kanske är lämpligare. 

Annars är du välkommen att presentera dina svar som utgångspunkt, eller beskriva de oklarheter du upplever. 

emmajohansson 2 – Fd. Medlem
Postad: 28 maj 2019 19:35 Redigerad: 28 maj 2019 19:35

@SeriousCephalopod 

Tack för ditt svar, hoppas att ändringarna jag gjorde klargjorde lite saker. 

SeriousCephalopod 2692
Postad: 28 maj 2019 20:27 Redigerad: 28 maj 2019 20:35

Jag skulle invända mot beskrivningen av att Vladek är rasistisk på grund av sina erfarenheter, och snarare gå efter tolkningen att Vladek är rasistik trots sina erfarenheter. Ett av bokens teman är det obekväma i att offerskap inte i sig gör människor goda utan Spiegelman brottas med att hans kunde vara ett offer men ändå inte personifierar de värderingar som man i historieskrivning ofta motiverar med hänvisning till orättvisan i just hans offerskap. 

Jag skulle även betona tydligare att Artie är en representation av författaren själv och att berättelsens sammanhang är Spiegelmans intervjuer med sin far. Mycket av serieromanen utspelar sig ju inte i Vladeks minnesvärld utan i Arties när han samtalar med och tänker tillbaka på sin far. Jag tycker dock att du gör rätt i att betona att serieromanen är baserad på något snarare än utgör en historisk återberättelse, särskillt som mycket av berättelsen handlar om hur minnen förändras när de filtreras och överförs mellan människor. 

Det blir också ett tillfälle att uppmärksamma olika historiska kontexter. En kontext är ju andra världskriget, som du uppmärksammar, där mycket av berättelsen utspelar sig men en annan påverkan är ju sammanhanget i vilket boken är skriven, det sammanhang Spiegelman lever i när han intervjuar sin far och skriver berättelsen. Skrev han på 50-talet eller 2000-talet? Synen på vad förintelsen handlade om och förkroppsligar var inte desamma vid dessa tidpunkter.

Svara Avbryt
Close