2 svar
36 visningar
Blackfield 1
Postad: 11 sep 2019

Lösning andragradsekvation utan pq-formeln

I övningsboken finns exemplet:

Lös ekvationen 2(x+3)^2=5(x+3)

med lösningen

1. 2(x+3)^2-5(x+3)=0

2. (x+3)(2(x+3)-5)=0

3. (x+3)(2x+1)=0

och sedan då svaren

Jag förstår inte hur man kan kommer från rad ett i lösningen till rad två och tre. Hjälp skulle uppskattas.

ConnyN 892
Postad: 11 sep 2019

De har skrivit 2(x+3)(x+3)-5(x+3)=0 däremellan rad 1) och 2) 

Är du med?

De bryter ut uttryckens gemensamma faktor, (x + 3):

2x+32-5x+3=0 x+32x+3-5=0

Då får du rad två i lösningen, och sedan förenklar de parentesen till höger om tvåan för att komma till rad tre. :)

Svara Avbryt
Close