6 svar
55 visningar
dewshbag är nöjd med hjälpen
dewshbag 7
Postad: 19 jun 18:57

Massan av en fällning

Följande lösningar blandas: 50 cm3 magnesiumkloridlösning, med koncentrationen 0,04 mol/dm3 och 50 cm3 silvernitratlösning med koncentrationen 0,04 mol/dm3. 

Beräkna massan av den fällning som uppkommer.

 


Ledning:

Salter som innehåller nitrater är lättlösliga.

Silverjoner och kloridjoner binder hårt till varandra.

Silverjoner har laddningen +1, Ag^+.

Nitratjonen har laddningen -1, NO3^-.

 

2AgNO3 + MgCl2 → 2AgCl + Mg (NO3) 2

Började med denna ekvation, den är balanserad. Vad ska jag göra härnäst? Jag såg en liknande tråd men kunde inte förstå instruktionerna från forumanvändarna ...

Välkommen till Pluggakuten!

Börja med att skriva en reaktionsformel för utfällningsreaktionen utan åskådarjoner. Beräkna sedan substansmängderna för de båda jonerna som bildar fällningen. Är det ekvivalenta mängder, eller är någon av jonerna i överskott?

dewshbag 7
Postad: 19 jun 19:18 Redigerad: 19 jun 19:19

Okej.. så Ag^+ + Cl^- -> AgCl(s)? Men varför såhär? Jag har läst en förklaring till åskådarjoner och de säger: om ämnet inte påverkar eller ändrar ekvationen på något sätt på båda sidor, anses den vara en åskådarjon. Men både Mg och NO3 byter plats, så de ändrar ändå något?

dewshbag 7
Postad: 19 jun 19:23

Då sa du: Beräkna sedan substansmängderna för de båda jonerna som bildar fällningen.

Så silverklorid är fällningen. n (AgCl) = c * V = 0,04 (c) *? Vad är volymen av silverklorid? Är det 100cm^3 eftersom vi kombinerar dessa två?

Hur stor är substansmängden av silverjoner? Hur stor är substansmängden av kloridjoner? Dessa substansmängder är inte lika. Hur många mol silverklorid bildas? (Silverklorid är ett fast ämne, så det är inte i lösning.)

dewshbag 7
Postad: 19 jun 20:42 Redigerad: 19 jun 20:42

Vilken formel ska jag använda för att beräkna mängden ämne för båda dessa? n = m / M eller n = c * V?

Tänk lite! Du vet volymen av vardera lösningen, du vet koncentrationen av silvernitrat respektive magnesiumklorid. Du vet inte massan för någondera ämnet (men du skulle kunna räkna ut molmassan).

Svara Avbryt
Close