5 svar
517 visningar
sund20 265
Postad: 29 mar 2021 15:18

Molekylstorlek=molekylvikt?

Är det molekylvikten som avger vilka ämnen som rör sig snabbast i gelfiltrering? Det står i min bok att det är storleken, men jag hittar ingen information på nätet om hur stora olika molekyler är så om man ska bestämma vilka ämnen som kommer röra sig snabbast genom en gelfiltrering, ska man kolla på molekylvikten då? 

mag1 8922
Postad: 29 mar 2021 16:54

Ja. Utifrån molekylvikten kan en partikels (t.ex. ett protein) storlek uppskattas. Oftast antas det att partikeln är sfärisk (d.v.s. att den har det som kallas en globulär struktur), då det är enklare att jämföra eller försöka beräkna storleken.

Storleken kan variera från mega Dalton till kilo Dalton, där Dalton är en massaenhet (1 Dalton = 1 u).

 

Proteiner, som ofta renas med gelfiltrering, finns i alla möjliga former som i bilden. Formen hos ett av dessa exempel (hemoglobin, uppe till vänster) är ganska nära en sfär. Många (lösliga) proteiner har en form som kan liknas med en sfär, men långt ifrån alla.

sund20 265
Postad: 30 mar 2021 10:58
mag1 skrev:

Ja. Utifrån molekylvikten kan en partikels (t.ex. ett protein) storlek uppskattas. Oftast antas det att partikeln är sfärisk (d.v.s. att den har det som kallas en globulär struktur), då det är enklare att jämföra eller försöka beräkna storleken.

Storleken kan variera från mega Dalton till kilo Dalton, där Dalton är en massaenhet (1 Dalton = 1 u).

 

Proteiner, som ofta renas med gelfiltrering, finns i alla möjliga former som i bilden. Formen hos ett av dessa exempel (hemoglobin, uppe till vänster) är ganska nära en sfär. Många (lösliga) proteiner har en form som kan liknas med en sfär, men långt ifrån alla.

Okej, vet du om fett brukar ha lägre molekylvikt än sackarider? Eller det kanske beror helt på vilken typ av fett och sackarid? För vi har gjort en gelfiltrering med mjölk, och rören med laktos "hamnade" i mitten. Jag antar att protein kom ut först eftersom att det har högre molekylmassa, men i.o.m. att man inte kan se vilka rör som innehåller vad (förutom de som innehåller laktos) så vet jag inte om fettet också kom ut före laktoset eller efter. För några av rören efter laktoset bör ju innehålla vatten. 

mag1 8922
Postad: 30 mar 2021 13:42 Redigerad: 30 mar 2021 14:31

Molekylvikten beror direkt av molekylens storlek.

Vilken molekylvikt har disackariden laktos?

Fettet i mjölk finns framför allt i form i av triacylglyceroler (TAG). I denna förestrad form (bilden) är de individuella fettsyrorna bundna med en esterbindning till glycerol (innanför streckade röda linjen). I mjölk är de individuella fettsyrorna varierade och finns i många typer, men M för en TAG som exemplet nedan är ca 860 g/mol.

Redan där finns en stor skillnad i molekylmassan, men TAG gillar inte att simma omkring fritt i mjölkens vatten, då TAG är opolärt. Istället samlas TAG och fria fettsyror i fettdroppar som omsluts av ett membran med polära huvudgrupper, bl.a. fosfolipider. Dessa droppar är mycket större än TAG, ca 1 µm i diameter (de kan vara uppemot 15µm, och ännu större i icke-homogeniserad mjölk).

Jämfört med mjölkproteinerna, där t.ex. caseinerna gärna samlas i liknande droppar med diameter om 0.3 µm, så är fettdropparna mycket större än proteinerna.

sund20 265
Postad: 30 mar 2021 14:59 Redigerad: 30 mar 2021 15:00
mag1 skrev:

Molekylvikten beror direkt av molekylens storlek.

Vilken molekylvikt har disackariden laktos?

Fettet i mjölk finns framför allt i form i av triacylglyceroler (TAG). I denna förestrad form (bilden) är de individuella fettsyrorna bundna med en esterbindning till glycerol (innanför streckade röda linjen). I mjölk är de individuella fettsyrorna varierade och finns i många typer, men M för en TAG som exemplet nedan är ca 860 g/mol.

Redan där finns en stor skillnad i molekylmassan, men TAG gillar inte att simma omkring fritt i mjölkens vatten, då TAG är opolärt. Istället samlas TAG och fria fettsyror i fettdroppar som omsluts av ett membran med polära huvudgrupper, bl.a. fosfolipider. Dessa droppar är mycket större än TAG, ca 1 µm i diameter (de kan vara uppemot 15µm, och ännu större i icke-homogeniserad mjölk).

Jämfört med mjölkproteinerna, där t.ex. caseinerna gärna samlas i liknande droppar med diameter om 0.3 µm, så är fettdropparna mycket större än proteinerna.

Tack så mycket för hjälpen!! Är triacylglyceroler samma sak som triglycerides? För jag försöker hitta en källa som man kan hänvisa till angående vikten och hittar ingenting annat än triglycerides. 

mag1 8922
Postad: 30 mar 2021 16:37

triglycerides är engelska för triglycerider, vilket betyder "3 stycken av något vad som helst som är bundet till glycerol". Det namnet brukar t.ex. vårdpersonal använda då de pratar om blodfetter. 

Men du pratar vi om kemi och då är triacylglyceroler det korrekta namnet, det är trots allt 3 stycket acylkedjor som sitter bundna på glycerol - inte "tre av något vad som helst". Bägge används dock, men kemister brukar gilla att beskriva saker med större precision så triacylglycerol är det bättre valet.

 

Du behöver ingen källa för molekylmassan, den kan du bara att räkna ut. Exemplet ovan har formeln C55H98O6. Det finns flera kombinationer av acylkedjor med olika längder, så därför kan du nog ange en exempelmassa.

Svara Avbryt
Close