Einsteinnr2 301 – Fd. Medlem
Postad: 13 mar 2020 14:01

På fritiden vill jag lära mig något som man inte lär sig i skolan

Hejsan!

Jag går natur, andra året på gymnasiet och vill gärna lära mig något utöver de kurser jag har i skolan. Om det inte är något nytt, så vill jag fördjupa mig i något ämne som vi faktiskt har i skolan. 

Jag undrar om ni har något speciellt som ni själva brukar lära er på egen hand på fritiden... ett nytt språk? filosofi? Det skulle vara intressant att höra, samt vilka sidor på internet ni tar hjälp av! 

Tack på förhand! :)

Skaft 2373 – F.d. Moderator
Postad: 13 mar 2020 14:13

Jag roar mig med programmering! Det läste inte jag på gymnasiet, men du kanske gör det? Det är i alla fall väldigt öppet för learn by doing, vilket jag gillar. Om jag inte kommer på ett konkret projekt att fila på finns det flera bra sidor med programmeringsuppgifter/utmaningar som codewars, hackerrank, projecteuler etc.

Teraeagle 20209 – Moderator
Postad: 13 mar 2020 14:34

Jag hade en period när jag gick gymnasiet då jag brukade tillverka egna kretskort och löda ihop enkla kretsar. Ganska kul! 

Laguna Online 28443
Postad: 13 mar 2020 15:42

Språk finns ju många. Även om man inte lär sig många ord kan man ha glädje av att kunna främmande alfabet. Man kan lära sig blommor, träd, insekter. Virka/sticka. Astronomi. Spela nåt spel, schack, go. Teckna.

Ingemar 517 – Fd. Medlem
Postad: 13 mar 2020 17:25

Jag tycker det är spännande med geologi. Nät jag går ut med hunden tittar jag på berg och klippor längs vägen. Samtidigt försöker jag lista ut vilka bergarter det är jag ser och varför de finns just där. Så fortsätter jag tills jag kan berggrunden längs en väg. Då väljer jag en ny väg...

oggih Online 1162 – F.d. Moderator
Postad: 13 mar 2020 17:53 Redigerad: 13 mar 2020 17:53

Att lära sig nya saker är ju bland det roligaste som finns, så klart att du ska göra det! 

För mer kortsiktiga projekt har Mike Boyd en fantastisk Youtube-kanal.

Håller du på med någon idrott? Annars skulle det kanske kunna fundera på om det finns någon sådan som du är sugen på att prova på att lära dig? Jag började med simning (crawl) nu i höstas, vilket har varit ett rätt kul projekt (även om det var en hel del frustration och klorvatten i andningsvägarna) i början, och förra hösten hösten började jag även med orientering (ett plus där är att det både finns teoretiska och fysiska aspekter utvecklas inom).

Om det finns något språk du är nyfiken på är ju det jättekul. Ett tips då är att försöka hitta någon mer som vill lära sig det språket, som du kan öva med. Eller ännu bättre: någon som har det som modersmål som vill lära sig svenska som du kan ha ett språkutbyte med. Bra appar för att träna ord är Duolingo, Tinycards och Anki.

Annars låter ju filosofi som en utmärkt idé! Jag och en kompis började läsa lite fiolosofiböcker när vi gick i tvåan på gymnasiet, och hade väldigt kul med det sen. Jag tror det började med att en av oss lånade Filosofiska diskussioner av Konrad Marc-Wogau på biblioteket (tvek om den går att få tag på nu för tiden, för den var gammal redan då). En annan bra introbok är Vad är meningen med alltihop? av Thomas Nagel.

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 13 mar 2020 18:17

Wow på riktigt? Matte!!! Det finns många saker som händer bakom kulisserna när du går matte 3 och 4 (som kallas "analys") som är kul att lära sig. 

Om du vill lära dig ett nytt språk utan något krav på användbarhet så kan du lära dig kinesiska. Jag menar då inte att kinesiska inte är användbart, men det är osannolikt att du lär dig så mycket att det blir användbart eftersom det är svårt. Men det är ju också exotiskt och kul språk.

Einsteinnr2 301 – Fd. Medlem
Postad: 13 mar 2020 21:35
Qetsiyah skrev:

Wow på riktigt? Matte!!! Det finns många saker som händer bakom kulisserna när du går matte 3 och 4 (som kallas "analys") som är kul att lära sig. 

Om du vill lära dig ett nytt språk utan något krav på användbarhet så kan du lära dig kinesiska. Jag menar då inte att kinesiska inte är användbart, men det är osannolikt att du lär dig så mycket att det blir användbart eftersom det är svårt. Men det är ju också exotiskt och kul språk.

Så kul att läsa allas svar och tips! Det jag inte riktigt förstod är hur man studerar det som kallas "analys" inom matten! läser matte 3c nu och skulle vilja veta mer om vad du använder dig av för att lära dig detta :)

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 13 mar 2020 21:52 Redigerad: 13 mar 2020 21:59

Det du lär dig i matte 3 och 4 kallas integralkalkyl och differentialkalkyl, de kallas tillsammans analys (man kan vara petig här men vi förenklar det lite). Du lär dig redan om analys!

Det jag menar med "bakom kulisserna" är just det. Har du tänkt på om man kan derivera vilken funktion som helst? Vad är egentligen en funktion? Vad är egentligen en integral? Har alla funktioner en primitiv funktion? Varför tar man F(a)-F(b)

Det finns roliga satser som säger saker man annars kanske tar för givet, tex: medelvärdesatsen, analysens fundamentalsats, satsen om största och minsta värde, satsen om mellanliggande värden.

Det finns jättemycket kul att upptäcka! 

Svara Avbryt
Close