8 svar
129 visningar
barnmorska 16
Postad: 20 sep 11:55

problemlösning och modellering

Ett mobiltelefonbolag tar ut följande avgifter från sina kunder: A(X) = 6x + 150 där A(x) är månadskostnaden i kronor när man ringt i x minuter.

a) Beräkna och förklara med ord vad A(0) betyder

b) Beräkna och förklara med ord vad A(180) betyder

c) En kund betalade en månad 360 kronor. Hur många minuter ringde kunden den månaden?

 

Jag vet inte hur man ska tänka här för att kunna lösa ut uppgiften, dessutom undrar jag vart A(180) kom ifrån?

Mohammad Abdalla 951
Postad: 20 sep 12:00

Det står i uppgiften att A(x) är månadskostnaden när man ringer x minuter.

Till exempel A(20)=6x20+150 = 270 betyder månadskostnaden när man ringer 20 minuter.

Kommer du vidare?

barnmorska 16
Postad: 21 sep 13:36

nej, jag förstår inte riktigt hur du tänker och hur jag ska gå vidare.

Mohammad Abdalla 951
Postad: 21 sep 17:27

Du har ett samband här 

A(x) = 6x + 150         Med ord: (Kostnaden är lika med 6 gånger antal minuter plus 150).

A(x) står för månadskostnaden   och   x står för antal minuter man ringer.

TILL EXEMPEL:

Om man ringer 2 minuter betyder det att x=2. Nu om vi byter ut x mot 2 i sambandet ovan så får vi (6 gånger 2 plus 150) vilket blir 12 plus 150 vilket är 162 kronor och det är alltså kostnaden om man ringer två kronor.

Hänger du med hittills?

TILL EXEMPEL:

Om man ringer 2 minuter betyder det att x=2. Nu om vi byter ut x mot 2 i sambandet ovan så får vi (6 gånger 2 plus 150) vilket blir 12 plus 150 vilket är 162 kronor och det är alltså kostnaden om man ringer två kronor minuter.

fixade liten felskrivning

Mohammad Abdalla 951
Postad: 21 sep 18:39
Smaragdalena skrev:

TILL EXEMPEL:

Om man ringer 2 minuter betyder det att x=2. Nu om vi byter ut x mot 2 i sambandet ovan så får vi (6 gånger 2 plus 150) vilket blir 12 plus 150 vilket är 162 kronor och det är alltså kostnaden om man ringer två kronor minuter.

fixade liten felskrivning

Tack!

barnmorska 16
Postad: 21 sep 21:40

a) 6 gånger 0 plus150 = 150kr/månadskostnaden

b) 6 gånger 180 plus 150 = 1230kr/månadskostnaden

c) 360-150=210/6=35 minuter

6 gånger 35minuter plus150=360 vilket kunden betalade denna månaden han ringde i 35 minuter.

Stämmer det?

Mohammad Abdalla 951
Postad: 21 sep 21:53
barnmorska skrev:

a) 6 gånger 0 plus150 = 150kr/månadskostnaden

b) 6 gånger 180 plus 150 = 1230kr/månadskostnaden

c) 360-150=210/6=35 minuter

6 gånger 35minuter plus150=360 vilket kunden betalade denna månaden han ringde i 35 minuter.

Stämmer det?

Stämmer bra!

barnmorska 16
Postad: 22 sep 20:44

Tack för hjälpen!

Svara Avbryt
Close