3 svar
182 visningar
MatsGbg 7 – Fd. Medlem
Postad: 19 sep 2018 19:48

Sämre betyg i skolan

Varför har killar idag lägre betyg på såväl grundskola som på gymnasienivå?

Teraeagle Online 20215 – Moderator
Postad: 19 sep 2018 21:24

Egna tankar?

En faktor som har betydelse är att tjejer generellt sett mognar tidigare än killar.

Albiki 5096 – Fd. Medlem
Postad: 19 sep 2018 22:36

Välkommen till Pluggakuten!

Har killar verkligen lägre medelbetyg på grundskola och i gymnasium? På samtliga gymnasieprogram? Vad har du fått din information från? Är källan trovärdig? Hur har källan fått sin information?

Ingemar 517 – Fd. Medlem
Postad: 20 sep 2018 08:02
MatsGbg skrev:

Varför har killar idag lägre betyg på såväl grundskola som på gymnasienivå?

 
Det är ett fenomen som uppmärksammats i hela västvärlden.

"I princip all forskning under senare tid i både USA och Australien tyder på samma sak: orsaken till att pojkar klarar sig allt sämre beror på att de läser för litet och när de läser är det för enkla texter. Det gör att pojkar får svårt att klara sig i samtliga ämnen som baseras på att man skall kunna läsa och skriva bra, inte bara modersmålet. Matematik är ett bra exempel, pojkar är ofta duktigare än flickor på att lösa enkla tal, men så fort det är en text som förklarar det matematiska problemet misslyckas pojkarna. Inte för att deras matematikkunskaper är sämre, utan för att de är sämre än jämnåriga flickor på att avkoda texten, läsa mellan raderna och förstå vad som efterfrågas."
(Why boys fail, Richard Whitmire 2010 )

Du har en länk till min text med olika förklaringar till varför pojkar klarar sig sämre än flickor här nedanför, men grunden ligger i läsningen. Flickor läser fler böcker med svårare texter från yngre år än pojkar och det ger dem ett försprång genom hela skolan. Sidan är avsedd för lärare men är inte svår att komma genom:
Varför misslyckas pojkarna?



Svara Avbryt
Close