3 svar
1283 visningar
PluggaSmart 538 – Fd. Medlem
Postad: 22 sep 2019 13:49

Skillnad mellan en ledarartikel och en kulturartikel?

Hej!

Jag undrar vad som egentligen skiljer en ledarartikel från en kulturartikel? Bådadera kan vara personliga och opersonliga. Dessutom verkar språket (i båda fallen) vara relativt avancerat. Så vad skiljer dessa år? Hur kan man avgöra om en text är en kulturartikel eller en ledare?

 

Tack på förhand!

Jonto 9161 – Moderator
Postad: 22 sep 2019 13:54

En ledarartikel har oftast en speciell placering i tidningen och speciell funktion. De är ofta skrivna på de första sidorna i tidningen där redaktionen för fram tidningens åsikt, opinion eller politiska ståndpunkt. Den är ofta skriven av chefredaktören eller någon annan på redaktionen som fått uppdraget.

Se: https://sv.wikipedia.org/wiki/Ledarsida

Jonto 9161 – Moderator
Postad: 22 sep 2019 13:58

En kulturartikel är placerad på kultursidorna och skriven av en kulturjournalist.

 

Jag skulle inte säga att man kan se någon större skillnad på dem (om ledaren handlar om kultur) om man bara hittar dem lösryckt ur sitt sammanhang i tidningen utan det är deras placering i tidningen och funktion i tidningen som ger dem namnet ledarartikel eller kulturartikel.

PluggaSmart 538 – Fd. Medlem
Postad: 22 sep 2019 14:48

Okej, tack för input. Vi ska nämligen avgöra textens texttyp och vi kommer sannolikt få den separat (d.v.s. inte hela tidningen). Jag håller med om att skillnaderna mellan dessa texttyper inte alltid är så uppenbar :/

Svara Avbryt
Close