3 svar
293 visningar
eliawolsson 62 – Fd. Medlem
Postad: 7 sep 2019 10:47

Solcellsdriven powerbank

Hej!

Jag har nu bestämt mig för att mitt gymnasiearbete ska vara att försöka konstruera en solcellsdriven powerbank. Vet inte riktigt om jag ska bygga hela själv eller tex använda färdiga solceller och sedan bygga resten eller tvärt om. Men i vilket fall som helst ska jag sedan testa vad som påverkar laddningstiden. Tänker att man kan testa tex soligt jämfört med molnigt och varmt/kallt och/eller antal celler på solcellen. Men vad ska jag då ha för frågeställning?

Om frågeställningen tex handlar om hur de olika parametrarna påverkar laddningstiden, var kommer du konstruktionen av själva powerbanken in i arbetet?

Affe Jkpg 6630
Postad: 7 sep 2019 14:07

Exempel på avgörande frågeställningar är:

  • Hur stor minsta yta bör solcellen ha? 
  • Hur länge kan du max vänta på att en urladdad powerbank blir fulladdad?
  • Ska laddning ske av inomhusljus eller utomhusljus?
Laguna 28435
Postad: 7 sep 2019 14:49

Räkna ut eller ta reda på vad som behövs för att konstruktionen ska fungera överhuvudtaget: vilken spänning behövs för att ladda powerbanken? Kan solcellerna leverera den spänningen? Hur mycket ström kan man få från solcellerna i fullt solljus? Räcker det för att ladda powerbanken på rimlig tid? Är det tillräckligt för att man ska klara att hålla en mobil laddad vid normal användning? 

spacexdragon 492 – Fd. Medlem
Postad: 29 dec 2019 22:08

Jag vet inte om du vet detta eller inte men man har redan gjort en PowerBank med solceller och det finns mycket information som du kan ta reda på. Ringa företag eller läsa om deras produkter

Det tar ungefär 30 timmar att ladda en PowerBank med solceller. Observera att kvaliteten på solcellerna är viktigt för att de flesta av dagens solceller fångar inte solens ljus 100%.

Du kan läsa mer om det här 

https://www.renewableresourcescoalition.org/best-solar-power-banks/

Svara Avbryt
Close