6 svar
1631 visningar
lamayo är nöjd med hjälpen
lamayo 2570
Postad: 6 dec 2018 17:12

ta fram formeln för jonföreningen alumuminiumklorid.

Jag ska ta fram formeln för jonföreninge aluminiumklorid. 

Hade det inte varit jonförening blir det väll AlCl3 men hur gör jag nu när det är jonförening?

Tacksam för hjälp!

AlvinB 4014
Postad: 6 dec 2018 17:59

Jag tror det är tänkt att du skall tänka det som att aluminiumklorid är en jonförening.

Även om bindningarna i en AlCl3\text{AlCl}_3-kristall kan betraktas som kovalenta sitter de ihop i en enda stor molekyl utseendemässigt liknande en jonförening (man har alltså inte separata molekyler, utan alla atomer sitter ihop med varandra). Då blir det svårt att skriva någon formel för hela molekylen utan man får nöja sig med en formelenhet som endast beskriver förhållandet mellan antalet atomer, d.v.s. på samma sätt som man gör med jonföreningar.

Smaragdalena 78166 – Lärare
Postad: 6 dec 2018 18:32

Aluminiumklorid är en jonförening som består av aluminiumjoner med laddnigen +3 och kloridjoner med laddningen -1. Det är inte en molekylförening. Jag förstår inte hur du har fått ihop det till en molekyl med formeln AlCl3AlCl_3 -an du berätta hur du tänkte?

@lamayo: På vilket sätt hade formeln varit annorlunda om det är en jonförening jmf med en molekylförening?

AlvinB 4014
Postad: 6 dec 2018 18:41 Redigerad: 6 dec 2018 19:18
Smaragdalena skrev:

Aluminiumklorid är en jonförening som består av aluminiumjoner med laddnigen +3 och kloridjoner med laddningen -1. Det är inte en molekylförening. Jag förstår inte hur du har fått ihop det till en molekyl med formeln AlCl3AlCl_3 -an du berätta hur du tänkte?

Enligt Wikipedia innehåller aluminiumklorid kovalenta bindningar, men verkar i övrigt bete sig som en jonförening skulle ha gjort.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Aluminiumklorid

Vill minnas att jag också hört detta någonstans men nu när jag försöker hitta några mer ordentliga källor verkar det som ingen har ett riktigt entydigt svar. Hur som helst är det väl tänkt att man skall se det som att AlCl3\text{AlCl}_3 är en jonförening på denna uppgift.

AlvinB har rätt, det är det mest kända undantaget på en förening mellan metall och icke-metall som inte bildar en jonförening. Inom metallurgin är dessa föreningar ganska vanliga och oftast är det ett borderline-case mellan jonbindning och kovalent bindning. Kopparsulfid är ett annat exempel. En skärsten bestående av smält kopparsulfid blandar sig inte med en smälta av slaggämnen som kalciumoxid. Det beror på att det är stora kovalenta inslag i kopparsulfidsmältan medan kalciumoxidsmältan hålls ihop med jonbinding. Lika löser lika fast i en udda tappning.

Ett sätt att förklara det är att kloridjonen är ganska stor och har elektroner som lätt kan polariseras av aluminiumjonerna. Då får man orbitalöverlapp, dvs kovalent bindning. I princip är det samma sak som händer vid bildande av komplexföreningar i vattenlösning.

lamayo 2570
Postad: 6 dec 2018 20:03

Tack så mycket fick till det nu! AlCl3. :)

Svara Avbryt
Close