Trommers prov - reducerande kolhydrater
Hej, jag sitter här och läser om trommers prov vilket var en labb jag gjorde för några månader sedan. De kolhydraterna jag använde mig av var:
- Glukos
- Fruktos
- Galaktos
- Maltos
- Sackaros
- Laktos
- Stärkelse
och har följande frågor att besvara:
a) Vilka kolhydrater är reducerande? Rita struktur och markera var du ser att de är/inte är reducerande.
b) Hur påverkar saltsyra sackaroslösningen? Varför?
c) Skiljde sig lösningarna med/utan saliv åt? Varför?
Om vi börjar med a) så har jag ritat upp strukturerna och när jag tittar på de ser det ut som att alla är reducerande. Men det är inte så eftersom att när jag utförde labben var provlösningen med sackaros och stärkelse blå, men tittar man på strukturen ser det ut som att de kan reduceras. Varför gjorde de inte det då?
Vad tittar du på för att bestämma om sockerarten är reducerande?
Där jag pekar med pennan på sackaros
Och den är reducerande när..?
Är inte en kolhydrat reducerande när det är en fri OH-grupp på karbonylkolet?
En sockerart är reducerande om den innehåller en aldehyd- eller ketogrupp (inklusive om den står i jämvikt med en form som gör det, eftersom sockerarter kan ha både raka och cykliska kedjor).
Du har däremot ritat sackarosmolekylen fel, för ringarna ska sitta ihop med en glykosidbindning medan du har ritat en bindning mellan två kolatomer.
Har jag ritat rätt nu?
Edit: denna ser bättre ut tycker jag
Ändrade det :)
Men min lärare sa en gång att alla monosackarider är reducerande, är det så att verkligen ALLA är det?
Man ska vara försiktig med att tala i absoluta termer i kemi, för det kan alltid finnas något litet okänt undantag (till skillnad från matten där man faktiskt kan bevisa saker). Men det låter rimligt eftersom de flesta (alla?) monosackarider har en aldehyd- eller ketogrupp.
Okej, jag har en snabb fråga angående fruktos innan jag hoppar vidare till b). Är detta ketokolet?
EDIT: Såg att jag ritade fel. Det är på andra sidan som ketokolet ligger.
Okej, men om man tittar på stärkelse, borde den väll också vara reducerande på ändarna tänker jag (även fast det är en polysackarid, men den borde väll ha två ändar där den kan reduceras eftersom att den är sammansatt av alfa-glukos?)
Ja, men eftersom man länkar ihop tusentals glukosmolekyler finns det så få reducerande ändar att man inte kommer märka av det.
Okej, då förstår jag. Men om man tittar på b) så fick jag som resultat att lösningen blev gul så jag antar att den blev lite reducerande eftersom den ändrade färg. Fungerade saltsyran då som en katalysator?
Är det då saltsyran eller oxoniumjonerna som spjälkar eterbindningen? Och är det en eterbindning eller en 1,4-glukosidbindning mellan fruktos och glukos?
Glukosidbindningarna finns väll bara i polysackarider?
Nu kommer jag inte exakt ihåg hur man räknar kolatomerna och vad som skiljer alfa från beta, men du kan ju välja att bara kalla den för glykosidbindning. I min värd brygger en eterbindning ihop kolvätekedjor, men man kan väl ha andra ämnen där också säkert.
Saltsyra är en vattenlösning av oxoniumjoner och kloridjoner där oxoniumjonerna är de som reagerar i det här fallet.