5 svar
376 visningar
Sarah salam 010 4
Postad: 17 okt 2020

Uppgift i samhällskunskap

Hej alla!

Jag har märkt att en tjej har en likadan uppgift som jag har. Men behöver lite extra hjälp!. Behöver lite lättare ord ifall nån kan ge mig någon källa som förklarar tydligt eller ifall någon kan hjälpa med uppgiften. 

 

Problemet

Tänk dig att du befinner dig i ett land där det hålls demokratiska val. Du som medborgare får rösta vart fjärde år. Men ditt parti vinner aldrig valet. Det parti som vinner har stor representation i media. Varje gång du öppnar tidningen, lyssnar på radio eller tittar på teve så hör du vinnarnas åsikter upprepas.

 


Du jobbar intensivt med att påverka utvecklingen genom att skriva insändare som aldrig publiceras. Samtidigt så kan du läsa din brors insändare varje dag. Han röstar på det vinnande partiet. Du tillhör minoriteten och har svårt att påverka utvecklingen. Du upplever detta som extremt orättvist och att det inte är demokratiskt.

 


Detta är ett exempel på Majoritetens diktatur; där medborgare upplever att de inte är en del av det demokratiska systemet.

 

Frågor att besvara: 

a) Förklara orsakerna till att en som medborgare kan uppleva att systemet är odemokratiskt (utgå från det du lärt dig om demokrati, inte dina åsikter).

Så här har jag börjat:

Det finns många orsaker till att medborgare kan känna att systemet är odemokratiskt. Exempel på det kan vara att det är dålig kunskap om hur den svenska demokratin fungerar. Alltså att ibland kan man känna att det är odemokratiskt eftersom man har inte tillräcklig information om hur det går till med Sverige demokrati. Men samtidigt handlar det också lite om att de flesta väljer någon ledamöter.

b) Förklara vad konsekvenserna blir av att medborgare känner ett utanförskap i det demokratiska systemet. Hur påverkar det demokratin? Hur påverkar det samhällsutvecklingen?

 

Redogör för olika lösningar till problemet med majoritetens diktatur.

 

Besvara frågan

d) Argumentera för en lösning.

Förklara varför den lösningen som du har valt kommer att fungera.
Stöd dina slutsatser i fakta, statistik och forskning.

 

 

Besvara frågan

e) Värdera andras argument.

Förklara vad en motståndare till dig skulle framföra för motargument till din lösning.
Värdera de argumenten som din motståndare skulle ha.
Utgå ifrån det du har lärt dig om argumentationsanalys.

 

Hur ska jag fortsätta!. Jag har verkligen ingen anning, läser distans så ingen hjälp får jag och har ingen som kan hjälpa. 

Kan ni hjälpa? 

Tack för er som kommer att hjälpa.

Jonto 4210 – Moderator
Postad: 17 okt 2020

Det här var ganska mastigt.

Du måste nog börja bryta ner det i mindre delar.

Vad är det första du behöver hjälp med just nu? Är det något speciellt i uppgiften som du tycker är svårt att först vad du ska göra?

Sarah salam 010 4
Postad: 17 okt 2020

Jag du alltså behöver bara få hjälp med att börja på alla frågor sen kan jag hitta fakta själv.

Jonto 4210 – Moderator
Postad: 17 okt 2020 Redigerad: 17 okt 2020

Hur menar du med att börja? Du måste vara lite mer specifik med vad du behöver hjälp med och vad det är för hjälp som du vill ha. 

Behöver du hjälp att förstå någon fråga eller något begrepp eller är det något du undrar över?

Sarah salam 010 4
Postad: 17 okt 2020

Ja, typ vart jag ska hitta svaren till frågorna eller hur jag kan komma fram till ett svar i varje fråga.

Jonto 4210 – Moderator
Postad: 17 okt 2020

Detta är nog inte frågor där du kan hitta svar utan du ska utifrån dina kunskaper om demokrati fundera och reflektera.

 

Vad upplever medborgare som odemokratiskt? Varför upplever de det på detta sätt?

Här diskuterar jag det en del med en annan användare: https://www.pluggakuten.se/trad/demokratins-utmaningar-majoritetens-diktatur/?#post-dd362c3b-96ac-4e8a-98bc-abee0144edab

 

Vad kan konsekvenserna bli av detta? Demokratiskt utanförskap kan vara ett sådant nyckelord att läsa på om. Se ex: https://www.svd.se/demokratiskt-utanforskap-ar-en-tickande-bomb

https://corren.se/asikter/ledare/olle-wastberg-demokratins-utanforskap-om4890624.aspx

 

Sen vill de att du ska komma på lösningar för att stärka demokratin. Detta arbetar regeringen och andra myndigheter ständigt med, så där finns förslag som redan genomförs som man kan utgå ifrån. 

https://www.lansstyrelsen.se/orebro/om-oss/nyheter-och-press/nyheter---orebro/2019-09-04-orebro-lan-forst-ut-att-skriva-under-deklaration-for-en-stark-demokrati.html

https://sverigesradio.se/artikel/6972934

Denna (ganska långa men läsvärda) rapporten av regeringen innehåller mycket matnyttigt på detta område.

Svara Avbryt
Close