4 svar
35 visningar
matildaallerhed är nöjd med hjälpen!
matildaallerhed 9
Postad: 25 feb 2019

Utveckla och förenkla

Någon som kan hjälpa mig med denna? 

Utveckla och förenkla uttrycket så långt som möjligt. (x+1)^3+(x-2)^2 

Hur har du försökt? Skriv x+13 som (x+1)(x+1)2, och använd kvadreringsreglerna. Gör även det för (x-2)2. Vad får du då?

matildaallerhed 9
Postad: 25 feb 2019

Med kvadreringsreglerna får jag:
(x+1)(x+1)^2=(x+1)(x^2+2*X*1+2)=(x+1)(x^2+2x+2)
=x^3+3x^2+2x+x^2+2x+2 = x^3+4x^2+4x+2 

(x-2)(x-2)= x^2-2*x*2+2^2 = x^2-4x+2^2 

Jag får slutsvaret:
x^3+4x^2+4x+2*x^2-4x+2^2 = x^3+5^2+8x+2+2^2 

Har jag tänkt rätt? Jag är dock lite osäker på hur det blir med tecknen här i slutet? Ska minustecknet vara med någonstans? 

Laguna 5110
Postad: 25 feb 2019

En sak har blivit fel: (x+1)2 = x2 + 2x + 1, och då är resten fel också.

Minustecknet: du har nånting + 4x + nånting - 4x + nånting. Det blir inte 8x där, det blir 4x-4x = 0.

bengali 97
Postad: 25 feb 2019

Ett tips är att använda formeledittorn. Var noggrann när du skriver så är det lättare att upptäcka sina egna slarvfel. För visst gör vi alla slarvfel ibland? :-)

Svara Avbryt
Close