5 svar
10660 visningar
TomaterÄrFina är nöjd med hjälpen
TomaterÄrFina 75
Postad: 7 dec 2018 21:49

Vad händer om man får ett F i ett prov i gymnasiet?

Hej såsom titeln lyder, vad händer om man får ett F i ett prov i gymnasiet? Är det obligatoriskt att göra omprov eller bestämmer läraren själv angående omprovet? 

Jonto Online 9160 – Moderator
Postad: 7 dec 2018 22:57 Redigerad: 7 dec 2018 22:58

Det är ganska vanligt med olika former av omprov men inte obligatoriskt. Det är alltid helt upp till läraren vilka och hur många prov läraren vill ha (bortsett från vissa nationella prov).Annars finns inga regler för hur lärare ska göra med prov.

Läraren konstaterar att du inte nått upp till förmågorna/kunskapskraven/innehållet som läraren testade på just det provet. Om ni ska ha fler prov eller uppgifter som ska testa samma kunskapskrav eller förmågor så kan det hända att läraren avvaktar och ser om du når upp till förmågorna/kunskapskraven då. Är det ett innehåll på provet som läraren tycker är viktigt att alla ska ha klarat eller att det är avgörande att du klarar det för att bli godkänd, så kan det hända att läraren ger ett omprov.

Men som sagt det skiljer sig väldigt mycket mellan olika lärare. 

Jonniz 3 – Fd. Medlem
Postad: 8 dec 2018 12:24

På min skola är det absolut inte obligatoriskt att göra omprov. Oavsett om du får F eller om du inte var där så är inte standarden att du får skriva provet igen. Däremot sätter några lärare in extratider för omprov, men detta sker endast cirka en gång per termin. Det beror alltså helt på vilken lärare eller vilken skola det handlar om.

alvaaa 36 – Fd. Medlem
Postad: 8 dec 2018 12:49

På min skola, får man alltid en möjlighet att göra omprov, eleven ska alltid ha en andra chans. 

Visa intresse för ämnet och säg att du verkligen skulle vilja göra ett omprov, eller fråga annars om du kan göra någon annan övning eller prov. 

Oftast (iaf på min skola) visar dom förståelse och ger dig en till chans.  

Alla kan ju ha en dålig dag eller så. 

Celeste 27
Postad: 8 dec 2018 12:59

På min skola vet jag att man kan ansöka om särskild prövning, dvs att man gör ett slags kursprov, men bara om man har fått F i en hel kurs. Däremot vet jag flera kompisar som har fått ett knappt E eller ett F på ett prov och sen lyckats få D eller C i slutbetyg - så stressa inte!

TomaterÄrFina 75
Postad: 8 dec 2018 18:38

Tack för alla svar! :) 

Svara Avbryt
Close