6 svar
1310 visningar
Mimmialic 13
Postad: 5 maj 2019 Redigerad: 6 maj 2019

Varför bosätter sig folk vid naturkatastrofer?

hej jag har en fråga som är i en skriv uppgift. 

Varför bosätter sig människor där det många gånger är mycket farligt att bo? Och vad kan det få för konsekvenser? 

Har förstått frågan alltså varför folk väljer att bo vid naturkatastrofer som vulkaner, jordbävningar , torka  osv men vet inte vad jag ska svara.

Ingemar 562
Postad: 6 maj 2019

Det finns något som heter "lokaliseringsfaktorer", dvs. orsaker till att någon bosätter sig på en speciell plats. Det kan vara enkla saker som: tillgång till mat, tillgång till rent dricksvatten, skydd mot oväder och kyla.
Tänk dig en stenåldersmänniska. En grotta bredvid en källa med många älgar eller renar i området runt grottan blir en perfekt bostad, tills älgarna tar slut. Då är en lokaliseringsfaktor borta.

Tittar vi på moderna städer beror det också oftast på lokaliseringsfaktorer fast av mer avancerad sort. Det kan vara: bra hamn, handelscentrum där viktiga vägar möts, administrativt eller militärt centrum som behövs för att hantera eller skydda landet omkring. Detta tillsammans med det faktum att äldre tiders stadsplanerare inte alltid visste hur naturkatastrofer fungerar.

Orsaken till att San Fransisco ligger direkt ovanpå en plattgräns är för att man inte kände till teorin om plattektonik när staden byggdes upp på 1800-talet samtidigt som staden har en av västra USA:s bästa hamnar.

Orsaken till att ön Java i Indonesien är en av världens mest tätbefolkade platser trots mängden vulkaner på ön är för att vulkanerna i området spyr ut en väldigt näringsrik aska som gör att bönderna få bra skördar. Då tar de risken att kanske drabbas av ett vulkanutbrott var 50-100 år mot att familjerna lever gott, pengarna rullar in och barnen får både äta sig mätta och gå i skolan, under tiden mellan vulkanutbrotten.

Osv.

Mimmialic 13
Postad: 6 maj 2019

Okej tack, en annan fråga som jag har. Vad skulle vi kunna göra för att motverka/förebygga kommande miljö och Klimatproblem? Lixom vad kan man göra själv som individ 

Gör en ny tråd för den nya frågan. Ge tråden en bra rubrik och visa hur du har försökt själv. /moderator

Ingemar 562
Postad: 6 maj 2019
Mimmialic skrev:

Okej tack, en annan fråga som jag har. Vad skulle vi kunna göra för att motverka/förebygga kommande miljö och Klimatproblem? Lixom vad kan man göra själv som individ 

* Ät bara grönsaker, från Sverige
* Åk aldrig i ett fordon som drivs med bensin/diesel/fotogen som bil, buss eller flygplan. Måste du resa så cykla till järnvägsstationen/spårvagnsstationen/tunnelbanestationen, och åk tåg.
* Undvik att använda elström, om du inte absolut måste
* Köp inget nytt, bara begagnat
* Köp inte kläder eller andra varor från utlandet, bara svensktillverkat inom Sverige

Mimmialic 13
Postad: 6 maj 2019

Ingemar TACK!!!! Får jag snälla fråga en fråga till , hur påverkar push och pull effekterna olika migrationsformer? 

 

Jag förstår nog inte frågan och det är problemet, förstår att push effekt= orsak till flytt ex krig osv 

pull effekt= lockar människor till ett land

men hur påverkar de olika migrationsformer

Ingemar, svara inte på "extrafrågor" dom har lagts i fel tråd!

Mimmialic, endast en fråga i varje tråd! Nu låser jag. /moderator

Tråden är låst för fler inlägg

Close