4 svar
98 visningar
Doktorkokosnöt 54
Postad: 15 maj 2019

Varför sätter inte företagen ett väldigt högt pris på de varor som har låg priselasticitet?

Hej, jag har en instuderingsfråga som jag behöver hjälp med. 

Varför sätter inte företagen ett väldigt högt pris på de varor som har låg priselasticitet?

Låg priselasticitet innebär att varan inte är känslig för en prishöjning dvs folk kommer köpa produkten även fast priset höjs till det dubbla ex mjölk. 

 

Jag vet inte om jag tänker rätt. Men borde det inte vara för att man inte kan höja priset hur högt som helst eftersom man ändå kommer tappa en liten andel människor som köper produkten. Eller kan det vara så att om t ex priset på Arla mjök höjs till 22kr väljer kunder att köpa ersättningsvara (subsitutsvara) dvs mjölk från ett annat märke? 

Affe Jkpg 6615
Postad: 15 maj 2019

Fundera över vem/vilka som är företagen.

Är företaget t.ex. en lokal butik in din närhet?
Om mjölken i den butiken kostar 22kr, kanske du hellre åker till en annan butik och köper mjölk plus allt det andra du behöver. 

Doktorkokosnöt 54
Postad: 15 maj 2019

Okej, men om det inte är matbutik om det är Arla företaget vad händer då?

Detta gäller även där. Det finns ju många producenter av mjölk. Sen hänger det ihop butikens priser på mjölken påverkas ju av vilket pris de själva köper in mjölken för eftersom de lägger på en viss marginalkostnad därtill för att göra en vinst. Slutpriset på varan kommer bli högre oavsett om butiken eller producenten ökar varans pris. 

Affes poäng är nog den största anledningen att det handlar om en konkurrenssituation och att låga priser på basvaror ger uppmärksamhet och lockar kunder som då troligtvis också kommer köpa andra produkter som genererar högre vinst för butiken.

Man skulle också kunna se det utifrån ett samhällsperspektiv, att det finns krav från samhället att vissa nödvändiga varor såsom mjölk, potatis, toalettpapper och andra dagligvaror måste alla kunna ha råd med och kan därför ur samhällsynpunkt inte kan ha hur höga priser som helst, då detta hade skapat stora protester och problem i samhället om priset på dessa varor var oskäligt högt och vissa knappt skulle ha råd att köpa det som de behöver för att täcka basala behov. Därför låter man dessa varor hålla sig på en rimlig nivå som något så när följer inflationen.

Affe Jkpg 6615
Postad: 15 maj 2019

Fundera då över två olika fall:

  1. Arla säljer mjölk till butik
    En kossa föder normalt en kalv om året för huvudsakligen köttproduktion. Vad händer om det inte finns köpare till all producerad mjölk och mjölkprodukter?
  2. Arla köper mjölk från bönder
Svara Avbryt
Close