Regler för Pluggakuten

Välkommen till Pluggakuten! För att få använda Pluggakuten har vi ett antal regler som du måste följa. Dessa regler är till för att bibehålla ordning och reda, samt en trivsam stämning för alla.

 • Fusk är inte tillåtet
 • Visa alltid hur du har försökt själv. Om du inte kommit någon vart, berätta vad du tror skulle kunna fungera, och vad du hittat när du letat i din lärobok och på nätet.
 • Skriv en rubrik som beskriver trådens innehåll. En bra rubrik är "Ekvationssystem: Kim säljer fika". En dålig rubrik är "AKUT hjälp med matte!!!".
 • Max en fråga per tråd, och endast en tråd per fråga.
 • Radera inte dina frågor efter att de har besvarats av andra användare.
 • Bumpa inte din tråd inom 24 timmar efter att tråden postats, eller inom 24 timmar efter trådens senaste inlägg. Att bumpa innebär att skriva ett inlägg som inte bidrar till tråden, exempelvis "Någon??".

Fullständiga regler

 1. Postning av trådar och svar
  1. När en tråd skapas ska rubriken tydligt ange trådens innehåll. Om du har flera frågor inom samma ämnesområde ska rubrikerna namnges på ett sådant sätt att det är tydligt vilken tråd som tillhör till vilken fråga.
  2. Nya trådar ska skapas i rätt forumdel.
  3. Det är inte tillåtet att korsposta trådar i samma eller olika forumdelar.
   Korsposta betyder att samma fråga postas i flera trådar i samma forumdel eller i olika forumdelar.
  4. Undvik att skapa inlägg som är irrelevanta för sammanhanget i tråden. Inlägg som är helt utanför ämnet kan komma att raderas utan förvarning.
  5. Om du vill diskutera flera olika uppgifter ska du skapa separata trådar för dessa. (Mindre delproblem som alla tillhör samma huvuduppgift kan däremot postas i samma tråd.)
  6. Läs informationen som ges i “Läs detta innan du postar”  innan en ny tråd postas.
  7. Det är inte tillåtet att ändra eller radera väsentliga delar av sina trådar eller inlägg efter att de har besvarats av andra användare. Det är inte heller tillåtet att ta bort ändringar som gjorts av en moderator.
  8. Det är inte tillåtet att bumpa en tråd inom ett dygn efter att tråden postats eller sedan det senaste obesvarade inlägget.
   Bumpa betyder att en tråd flyttas upp i forumet genom att skriva inlägg i tråden som är tomma eller saknar mening i sammanhanget.
  9. Det är inte tillåtet att posta ett inlägg i en tråd eller skicka PM med uppmaning till andra användare att svara i en viss tråd. Pluggakuten har många hjälpsamma användare, men de väljer själva vilka trådar de vill delta i och gör det i den takt de själva behagar.
  10. Det är inte tillåtet att starta en tråd eller skriva ett inlägg för att erbjuda eller be om hjälp via personliga meddelanden (PM). All hjälp sker över det publika forumet.
  11. Det är inte tillåtet att länka till egna texter som ligger i molntjänster, exempelvis Google Drive eller Dropbox. Alla sådana texter ska läggas upp i det publika forumet, och länkar kan tas bort utan förvarning.
 2. För allas trevnad
  1. Iakttag vanlig etikett - använd ett vårdat språk, var trevlig och håll god ton.
  2. Ett upprepat beteende där en användare uttrycker sig vasst och otrevligt, som trots flera tillsägelser från moderator och/eller admin inte förbättrats, kan leda till en tillfällig eller permanent avstängning från forumet, även om varje enskilt tillfälle inte är tillräckligt otrevligt för att bryta mot regeln om god ton.
  3. Skriv på så korrekt svenska som du kan. Stor bokstav, punkt och styckeindelningar hör hemma såväl på Internet som på svenskalektionen.
  4. Det är inte tillåtet att leka språkpolis och påpeka språkliga fel i onödan.
  5. Inlägg som har karaktären av hot, rasism, sexism, personangrepp eller som är allmänt stötande accepteras inte och kan komma att raderas utan förvarning.
  6. Inlägg som bryter mot svensk lag accepteras inte, dessa raderas utan varning och kommer polisanmälas.
  7. Det är inte tillåtet att en användare publicerar personlig information, såsom namn, personuppgifter eller bostadsadress, om en annan användare.
  8. Det är inte tillåtet att söka kontakt utanför forumet, varesig för läxhjälp eller social kontakt. Detta inkluderar att efterfråga eller posta telefonnummer, mailadresser, Snapchat, etc. Om någon försöker få kontakt med dig utanför forumet, vänd dig direkt till en moderator eller administratör. De användare som vill ha en privat konversation är välkomna att ha detta i PM.
  9. Det är inte tillåtet att länka till olämpliga sidor, exempelvis sidor med illegalt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Sådana inlägg kommer att raderas utan förvarning.
  10. Du förväntas tala sanning - Det är inte tillåtet att ljuga om regelbrott eller vad du eller andra användare har gjort eller inte gjort.
 3. Enkäter, reklam, annonsering och spam
  1. Spam är förbjudet i forumet och i det interna PM-systemet.
  2. Enkäter, reklam och annonsering i privat eller kommersiellt syfte utan att kontakta Pluggakuten för eventuellt godkännande är förbjuden.
  3. Enkäter, reklam eller annonsering genom det interna PM-systemet är förbjudet.
 4. Kontoadministration
  1. Ett användarkonto är personligt och får ej delas ut till andra användare.
  2. Det är inte tillåtet att ha fler än ett användarkonto.
  3. Det är inte tillåtet att skapa ett nytt användarkonto, när ett redan befintligt användarkonto har blivit avstängt.
  4. Användarnamn som anses vara stötande är förbjudna, om det anses vara väldigt grovt kan det komma att bytas utan förvarning.
  5. Vill en användare byta användarnamn ska användaren kontakta Pluggakuten genom att skicka ett mejl till pluggakuten@mattecentrum.se. Det är då viktigt att uppge det befintliga användarnamnet och sin mejladress.
 5. Profilbild och profiltext
  1. En profilbild och profiltext får inte innehålla stötande material, om det inte följs kan dessa raderas utan förvarning.
  2. En profilbild och profiltext är personlig. En användare får inte ta någon annans profilbild eller profiltext utan användarens tillåtelse.
 6. Skoluppgifter
  1. Det är inte tillåtet att be om hjälp på uppgifter där samarbete eller yttre hjälp inte är tillåten. Är du osäker ska du fråga din lärare vad som gäller för den specifika uppgiften.
  2. Försök alltid att lösa uppgiften själv innan du postar en tråd. I inlägget ska din tankegång och lösningsmetod formuleras, försök vara så specifik som du bara kan.
  3. Det är inte tillåtet att efterfråga eller erbjuda lösningar till uppgifter i utbyte mot betalning eller belöning.
  4. Det är inte tillåtet att efterfråga eller erbjuda studiehjälp/undervisning mot betalning eller belöning.
 7. Fusk
  1. Det är inte tillåtet att använda Pluggakuten för att fuska, varken i det publika forumet eller i det interna PM-systemet.
  2. Det är inte tillåtet att diskutera, efterfråga eller lämna ut innehållet i någon form på prov som är sekretessbelagda eller som ännu inte är offentliggjorda. Det är inte heller tillåtet att ge ut eller diskutera lösningar till frågorna på prov som är sekretessbelagda eller som ännu inte är offentliggjorda.
  3. Diskussion kring nationella prov eller högskoleprov som kommer ske under året är förbjudet. Detta eftersom det är svårt för forumets moderatorer att bedöma varje enskilt fall, då regler kring sekretessbelagda prov kan vara svårtolkade.
 8. Synpunkter på modereringen
  1. Om du har en synpunkt på en moderering ska inte en tråd skapas om detta. Du ska i första hand kontakta moderatorn som behandlade ärendet. Överklaganden behandlas därefter internt i moderatorgruppen.
 9. Regler kring känsliga frågor

    Q A - frågor av känslig natur på Pluggakuten.se.

Close