oggih 944 – F.d. Moderator
Postad: 20 okt 16:31 Redigerad: 20 okt 17:19

18–35 år? Anmäl dig till Tobiasregistret!

Eftersom många användare här på Pluggakuten faller inom målgruppen (och/eller har vänner och familj som gör det), så tänkte jag att det kunde vara på sin plats med lite reklam för Tobiasregistret.

Det är ett register över personer som kan tänka sig att donera blodstamceller, om någon med liknande HLA-antigener (en slags markörer på ytan av cellerna) som en själv skulle råka få en allvarlig blodsjukdom i framtiden. Eftersom de här HLA-antigenerna kan variera mycket från person till person, så är det ofta svårt att matcha ihop patienter med lämpliga donatorer. Därför är det viktigt att så många som möjligt är med i registret!

Att gå med är väldigt enkelt. De enda kraven är att man är 18–35 år gammal, är frisk, väger minst 50 kg och har ett BMI på max 40. Det första steget är att gå in på app.tobiasregistret.se, och man följer sedan stegen i bilden nedan. De allra flesta som registrerar sig matchar aldrig mot någon patient, men om turen skulle vara framme och just dina blodstamceller kan rädda någon som är svårt sjuk, så hör Tobiasregistret av sig och berättar mer om hur det går till. Om man tackar ja till att genomföra donationen så kan det sluta med att man räddar en annan människas liv!

Mer information om vad det innebär att donera blodstamceller och varför det behövs fler donatorer finns på tobiasregistret.se, och i den här informationsfilmen: https://youtu.be/9cMVi8DxO7g.

Svara Avbryt
Close