7 svar
77 visningar
Arbetsmyran 362
Postad: 12 mar 22:24 Redigerad: 12 mar 22:26

2022 fråga 31

Jag har två frågor gällande uppgiften. Första frågan är vad som räknas som motivering, alltså man behöver väl inte t.ex. skriva att vad varje variabel i kraftmomentsformeln är eller? typ L=längd, M=momentm, F=kraft. Och för full poäng krävs "Kontroll av dimension", vadå ska jag göra en ENHETSANALYS på det hela, räcker det inte att man göra en korrekt beräkning och skriver ut det i rätt enhet?

Sedan i facits svar så har de alltid med "≤" symbolen istället för < eller =, vilket jag förstår ibland när det är tydligt varför. Men i detta fall förstår jag ej. Eftersom ifall svaret blir α ≤ 1/2 då kan ju nämnaren blir noll vilket gör att krafterna blir odefinierade. Jag fick 1/2>α, hur mycket avdrag skulle det ge om det nu är fel?

Facit:

Calle_K 2359
Postad: 12 mar 23:04

1. Du måste motivera alla storheter och begrepp som du inför i lösningen. Längden L och massan m är redan definierade, så de behöver du inte förklara vad de är. Däremot behöver du tydliggöra att F är din kraft (precis som facit gör).

2. Ja, du kan göra en enhetsanalys för att kontrollera dimensionen.

3. Det är korrekt med en icke strikt olikhet eftersom att krafterna tillåts vara 0 (i vilket fall alpha=0.5) men ej negativa. Nämnarna blir 0 för alpha=1.

Arbetsmyran 362
Postad: 12 mar 23:19

måste man kontrollera dimensionen genom enhetsanalys, för bara det är väl en "uppgift i sig", räcker det då alltså inte att det står i rätt enhet? För jag kan tänka mig att man inte har så mycket tid kvar på provet vid det här laget, o då att göra dessa extra grejer verkar lite konstigt, särskilt då man aldrig gör en analys om det är rätt enhet i någon uträkning i vanliga fall. Och hur skulle ens denna enhetsanalys exempelvis kunna se ut i den givna uppgiften. För jag har lärt mig enkel enhetsanalys för enhetsanalys uppgifter, men inte för långa beräkningar.

Pieter Kuiper 8715
Postad: 12 mar 23:22 Redigerad: 12 mar 23:33

Här finns inga enheter.

Facit ger en mycket enkel dimensionsanalys: mg har rätt dimension för kraft. Men om någon hade fått svar att F=αLmgF=\alpha L mg hade denna koll ju inte stämt. Det var bara det.

Arbetsmyran skrev:

"särskilt då man aldrig gör en analys om det är rätt enhet i någon uträkning i vanliga fall."  

Det borde man då kanske börja med.

Arbetsmyran 362
Postad: 13 mar 16:23

Ja det kanske man bör börja med, men om man utgår från fysiken från gymnasiet specifikt så vet man ju inte ens att det är en grej om man bara utgår från läroböckerna typ Heureka, Impuls eller Ergo som jag haft alla tre.

Så räcker facits dimensionsanalys? Och α är ju dimensionslöst, ska man ange även det då? För jag tänkte att de bara ville ha analys på just det, men det kanske är meningen att alla tre ska analyseras på så vis.

Pieter Kuiper 8715
Postad: 13 mar 17:01 Redigerad: 13 mar 17:09
Arbetsmyran skrev:

om man utgår från fysiken från gymnasiet specifikt så vet man ju inte ens att det är en grej om man bara utgår från läroböckerna typ Heureka, Impuls eller Ergo som jag haft alla tre.

Även på gymnasiet är det alltid en bra idé att kolla svaret som man skriver: Har det rätt enheter, har det rimlig storlek?

Jag ser här på Pluggakuten alltför ofta att man endast skriver av någon galen siffra från miniräknaren utan vidare reflektion.

Arbetsmyran 362
Postad: 13 mar 18:05

Javisst rätt storlek och rätt enhet har man ju lärt sig naturligtvis. Men jag syftade på enhetsanalys, att göra en skriftlig genomgående redovisning av att det stämmer, liksom uppgift 15 (2022). Hör inte till gymnasiekurserna, vilket gör det svårt att veta att man ska göra något man inte ens visste var en grej.

P.K menar nog en lite lättare nivå av dimensionsanalys man alltid kan, och bör, göra i slutet av sin lösning (se lösning från slumpmässig uppgift ovan). Där är det också bra att göra en rimlighetskoll, alltså att kolla olika extremfall för storheterna i lösningen och se om allt håller. Det är det facit gör. 

Svara
Close