3 svar
51 visningar
Hejhej! 112
Postad: 22 jun 18:51

(a-b)^2/(b-a)

Hej! En liten dum fråga kanske, har inte pluggat matte på flera månader och nu när jag försöker komma ihåg lite så här under sommaren märker jag att jag glömt en del. 

Men jag ska förkorta (a-b)^2/(b-a) så långt som möjligt.

Svaret är: b-a

Jag funderar på om jag kan skriva

(-1(b-a)(b-a))/(b-a) 

Och sedan förkorta bort 1 en av b-a i täljaren. Men då finns ju fortfarande -1 kvar, så jag vet inte riktigt hur jag bör tänka?

Tack på förhand!

Mvh 

ItzErre 1295
Postad: 22 jun 18:55 Redigerad: 22 jun 18:56

Du måste faktorisera bort -1 från två stycken olika (a-b) dvs

(a-b)2=(a-b)(a-b)= (-1)(b-a) (-1)(b-a)(-1)2(b-a)2=(b-a)2

Allmänt kan man skriva om (a-b)n som (b-a)ndå n är ett jämt tal 

Yngve 27280 – Live-hjälpare
Postad: 22 jun 19:09 Redigerad: 22 jun 19:10

Alternativt faktorisera ut -1 ur nämnaren, vilket ger (a-b)2b-a=(a-b)2(-1)(a-b)=\frac{(a-b)^2}{b-a}=\frac{(a-b)^2}{(-1)(a-b)}=

=a-b-1=(-1)·(a-b)=b-a=\frac{a-b}{-1}=(-1)\cdot (a-b)=b-a

Hejhej! 112
Postad: 22 jun 19:44

Ah då förstår jag tack bägge två! jättebra förklaringar!:)

Mvh 

Svara Avbryt
Close