1 svar
100 visningar
anonym17 är nöjd med hjälpen
anonym17 166
Postad: 3 dec 2021 21:43

A i alla ämnen

Hej! Jag går i 8an och vill få A i alla ämnen. Jag har F, E, D som betyg i mina ämnen. Kan jag höja mig och få alla A tills slutet av 8an och i 9an? Isåfall hur??? Jag behöver all tips man kan få. 

Det är svårt och tungt, men det kan gå. Men det första du behöver fråga dig är varför du vill ha A i alla ämnen. Är det något särskilt gymnasieprogram och gymnasieskola du vill komma in på som kräver toppbetyg? Det känns inte så när en går i högstadiet med all gymnasiereklam och den vikt som läggs vid gymnasievalet, men detta är en liten hemlighet som de flesta inser när de börjar bli vuxna: Valet i sig är inte så viktigt som det påstås. Välj ett gymnasium som ligger någorlunda nära dig där du tror att du kan trivas och som verkar ha bra lärare. Ta en dag eller två till att skugga en elev där (brukar anordnas av skolorna under hösten eller våren i nian), och lägg sedan resterande tid i nian på att plugga och utveckla din studieteknik, så kommer det att ordna sig. Det går alltid att byta gymnasium om du skulle komma dit och känna att "nej usch, det här var absolut inte något för mig". När det kommer till gymnasiet är det absolut viktigaste att få med sig goda kunskaper från sin utbildning, inte vilken skola du gick på. Det är dessutom mycket vanligt att byta spår under eller efter gymnasiet, och även senare i yrkeslivet. Det är ingenting att skämmas över, så är det ibland. 

För att återvända till din fråga: Börja med att försöka satsa på att få godkända betyg i alla ämnen. Eftersom vi inte vet vilka ämnen det är, är det svårt att ge specifika råd, men något som alltid är bra när det kommer till teoretiska ämnen är att läsa mer. Försök läsa i en halvtimme varje dag. Exakt vad du läser är mindre relevant, bara det är någorlunda sammanhängande text. Tidningsartiklar, böcker, noveller, utredningar, det mesta går bra. Gå till ditt närmaste bibliotek och fråga bibliotekarierna om de har några tips på böcker som kan passa dig, de brukar vara jätteduktiga på att hitta passande böcker. 

Inom matematik krävs det tyvärr en del nötande. Även om det är tradigt när du gör det, så är det faktiskt ganska bra att kunna gångertabellen. Du behöver inte kunna fylla i hela gångertabellen på två minuter, som vissa skolor testar, men att ändå kunna den ordentligt gör matematikämnet lite lättare. Inom de flesta områden inom matematik krävs en del nötande för att bli duktig. Du behöver förstå vad du gör först och främst, men därefter behöver du repetera ganska många gånger, så att dina kunskaper sätter sig ordentligt. När du löst en typ av problem, lös fem andra som är snarlika, så att du får mängdträning. Matematik sägs ibland vara ett ämne där "det inte finns något behov av att memorera", och tja...

Det är inte sant. Matematik är ett språk och problemlösning en förmåga, självklart behöver en memorera vissa saker. Nej, det kommer såklart ingen gloslista med lösningar på vanliga ekvationer, men i viss utsträckning behöver formler och metoder tyvärr sitta. Det är lättare att veta vilken formel som ska användas om en vet hur formeln fungerar. Matematik kräver repetition, och mycket sådan. Men den kan också vara både fascinerande och givande när den används rätt. Generellt råd inom matematik: Gå till botten med allt du inte förstår. Tänk inte att "det kommer kanske klarna senare", för det gör det sällan. Ibland är det en förklaring en måste nöja sig med, men då ska det vara dina lärare eller liknade som säger det, inte en själv. Repetera gamla kunskaper från tidigare årskurser, särskilt om du inte blivit godkänd tidigare terminer. Det mesta inom matematik bygger på tidigare kunskaper, på gott och ont. 

Och såklart (lagen kräver att jag ger detta råd 😋), fråga gärna saker här på Pluggakuten! :) Lycka till!

Svara Avbryt
Close