4 svar
50 visningar
Cajsa4397 Online 36
Postad: 3 sep 13:01

A-uppgifter i termokemi samt reduktion och oxidation

Hej! 

Jag har snart ett prov i termokemi samt reduktion och oxidation. Detta berör alltså främst två kapitel i boken, men jag undrar vilka andra områden som eventuellt kan beröras om vissa förkunskaper kan krävas för A-uppgifterna, förutom E- och C-uppgifter? Jag tänker till exempel att kapitlet ”Kemiska beräkningar” skulle kunna vara bra att repetera i läroboken Kemiboken 1. Kursen är på distans.

Någon som vet hur jag på ett ”optimalt” sätt förbereder mig för att så långt det går hantera uppgifter, inklusive sådana på A-nivå? Vore väldigt tacksam för hjälp! 

Cajsa4397 Online 36
Postad: 4 sep 16:48

.

Mesopotamia 98
Postad: 4 sep 17:04

Hej, 

Inom termokemin är det först och främst viktigt att du hittar i din formelsamling då du kommer behöva information om förbränningsentalpier, specifik värmekapacitet m.m. Lär dig hitta i formelsamligen så har du kommit en bra bit på vägen. Elektrokemiska spänningsserien brukar också finnas där, ha bra koll på vad den betyder. 

 

Inom kemin är beräkningar viktiga, därför kan det vara en bra idé att gå över kapitlet som du nämner. Prova ett par uppgifter och se hur minnet är, fortsätt träna beroende på om du får rätt svar eller inte. Övning ger färdighet.

 

Slutligen tycker jag att du ska aktivt läsa igenom kapitlet om termokemin och förhör dig själv på om du vet vad exoterma, endoterma, förbränningsentalpi, förbränning av kolväten är.

 

Gällande reduktion och oxidation är det svårt att säga. Många skolor gör olika med hur mycket de väljer att introducera i Kemi 1. Har du gått igenom oxidationstal?

 

Lycka till!

Cajsa4397 Online 36
Postad: 9 sep 18:00

Tack så mycket för svar!

Jag har gått igenom oxidationstal i denna kurs, ja. 

Mesopotamia 98
Postad: 16 sep 20:54

Hur gick det på ditt prov?

Svara Avbryt
Close