2 svar
54 visningar
Froddo01 är nöjd med hjälpen
Froddo01 57
Postad: 4 feb 15:32

"Abc-formeln" och pq-formeln

Har kommit till en uppgift där man ska visa att

ax^2 +bx +c =0 vilket jag gjorde genom att ställa upp den till pq-formeln och då såg den ut såhär:

X^2 +( b/a)x +( c/a) =0

När jag sedan skulle fortsätta fastnade jag vid 

X= - (b/a)/2.....

Hur kommer det sig att (b/a)/2 = b/2a ?

Moffen 1374
Postad: 4 feb 15:59

Hej!

Notera att (b/a)/2=(b/a)/(2/1). Vad händer om du förlänger bråket med nämnarens invers?

Bedinsis 822
Postad: 4 feb 16:01

ba2=ba21=ba21*1=ba21*1212=ba*1221*12=b*1a*22*11*2=b2a2*11*2=b2a1=b2a

Svara Avbryt
Close